Emisarul american speră să reușească să pună capăt războiului în câteva săptămâni. Potrivit Kremlinului, întâlnirea de luni dintre delegația rusă și cea americană va sluji la începerea pregătirilor pentru o întâlnire între Trump și Putin.

Jornal Económico (Portugalia) scrie că echipele de negociatori ucrainene și americane au început duminică o nouă rundă de negocieri cu privire la un ansamblu de propuneri pentru protejarea instalațiilor energetice și a infrastructurii critice. Întâlnirea din Arabia Saudită, care precede negocierile de luni dintre delegațiile Statelor Unite și Rusiei, a avut loc în timp ce trimisul special american, Steve Witkoff, și-a exprimat optimismul cu privire la posibilitatea de a se pune capăt conflictului. „Simt că (președintele rus Vladimir Putin) dorește pace”, a declarat Witkoff la Fox News duminică. „Cred că veți vedea un progres real în Arabia Saudită luni, în special în ceea ce privește încetarea focului în Marea Neagră. Și de aici, firește, ne vom îndrepta către o încetare deplină a focului”.

Între timp, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, a declarat că Statele Unite discută o serie de măsuri care să presupună crearea unei baze de încredere menite să pună capăt războiului, inclusiv în ceea ce privește soarta copiilor ucraineni duși în Rusia. Waltz a afirmat că, după ce se va obține o încetare a focului la Marea Neagră, „vom discuta despre linia de control, care sunt adevăratele linii ale frontului”. „Și asta intră în detaliile mecanismelor de verificare, de menținere a păcii, de înghețare a liniilor acolo unde acestea se află”, a declarat acesta. „Și atunci, desigur”, va veni rândul unei „păci mai ample și permanente”.

Cu prilejul anunțării începerii negocierilor de la Riad, ministrul apărării ucrainean, Rustem Umerov, care conduce delegația țării sale, a declarat pe rețelele de socializare că „punem în aplicare directiva președintelui Ucrainei de a ne apropia de o pace justă și de a întări securitatea”.

Putin a fost de acord, săptămâna trecută, cu propunerea lui Trump ca Rusia și Ucraina să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice timp de 30 de zile, dar această încetare a focului strict definită a fost imediat pusă la îndoială, ambele părți arătând că atacurile asupra acestor infrastructuri au continuat. Trebuie menționat faptul că un atac cu drone rusești pe scară largă la Kiev, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a ucis cel puțin trei persoane, inclusiv un copil de 5 ani, a provocat incendii în blocuri și diverse alte pagube în întreaga capitală. Pe de altă parte, autoritățile militare rusești au afirmat că apărarea lor antiaeriană a distrus 59 de drone ucrainene care au vizat regiunile de sud-vestul țării, adăugând că atacurile s-au soldat cu moartea unei persoane la Rostov.

Președintele american, Donald Trump, a declarat în weekend că eforturile privind împiedicarea unei noi escaladări a războiului dintre Ucraina și Rusia se află „sub control”. Bloomberg a informat că Statele Unite speră să ajungă la o încetare a focului amplă în câteva săptămâni, probabil până pe 20 aprilie.

Contactele lui Trump cu Putin – două convorbiri telefonice anunțate public, dar posibil altele, speculează presa americană – nu au fost pe placul liderilor europeni, care se tem că Washingtonul ar putea să nu se concentreze prea mult asupra intereselor Europei, în speranța de a încheia un acord de pace cu Rusia, ca parte a unui acord mai cuprinzător, care să se refere la prețul petrolului, la Orientul Mijlociu și la competiția cu China. Regatul Unit și Franța, de această parte a Atlanticului, conduc eforturile europene de a consolida sprijinul militar și logistic destinat Ucrainei. Dar Steve Witkoff a minimalizat aceste îngrijorări ale aliaților europeni ai Washingtonului din NATO. „Pur și simplu, nu văd că [Putin] dorește să preia întreaga Europă. Aceasta este o situație foarte diferită de cea din cel de-al doilea război mondial”, a declarat acesta.

De menționat faptul că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a negat faptul că președinții rus și american ar fi putut avea alte contacte în ultimele luni, pe lângă cele anunțate oficial. „Informăm despre discuțiile despre care știm, dar nu putem exclude restu””, a declarat Peskov, citat de presa rusă. Peskov a mai afirmat că întâlnirea dintre cei doi președinți trebuie pregătită cu atenție și că necesită negocieri tehnice dificile. „Luni, negociatorii noștri se vor deplasa la Riad pentru a începe acest proces dificil”, a declarat acesta. 

Sursa: Rador Radio România