Statele Unite au adoptat joi sancțiuni economice împotriva unor companii de biotehnologie și de înaltă tehnologie chineze, acuzându-le că au o contribuție la amplificarea supravegherii minorității uigure din provincia Xinjiang din China.

Criticând permanent încălcările asupra drepturilor omului și evidențiind amenințările la adresa securității naționale americane, administrația președintelui Joe Biden și-a înmulțit sancțiunile economice împotriva intereselor chineze, ceea ce a dus la deteriorarea relațiilor diplomatice cu Beijingul, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Joi, pe de o parte, Departamentul Comerțului a inclusiv circa 30 de entități pe o listă neagră care restrânge exporturile sensibile, iar pe de altă parte, Trezoreria le-a interzis cetățenilor americani să facă afaceri cu opt companii high tech, printre care și liderul mondial pe piața dronelor, DJI. Această companie era deja pe lista neagră a Departamentului Comerțului din decembrie 2020.

China și-a exprimat vineri "opoziția fermă" față de noile sancțiuni adoptate de SUA împotriva unor companii chineze acuzate de Washington de participare la încălcări ale drepturilor minorității uigure. 

Totodată, Senatul american a confirmat joi numirea lui Nicholas Burns - fost ambasador în Grecia și la NATO - în funcția de ambasador al Statelor Unite în China, după un an de vacanță diplomatică la Beijing.