Funcționarii publici din SUA ar putea fi puși în șomaj temporar sau obligați să lucreze fără plată.

În curând disponibilizați temporar sau forțați să lucreze fără plată, funcționarii publici din Statele Unite au primit notificări oficiale joi cu privire la paralizia bugetului federal al statului, care va începe duminică, dacă aleșii Congresului nu vor reuși să se înțeleagă.Angajații administrației federale și ai armatei se pregătesc de câteva zile pentru această "închidere". Dar pe măsură ce termenul limită se apropie și în timp ce democrații și republicanii par blocați, "închiderea" pare din ce în ce mai inevitabilă. Ministerele și serviciile publice s-au pus în ordine de luptă și și-au informat personalul cu privire la consecințele de anticipat. "Angajații desemnați și notificați în prealabil ar fi puși temporar în șomaj tehnic, ceea ce înseamnă că nu ar fi autorizați să lucreze sau să utilizeze resursele ministerului", a avertizat Ministerul Sănătății, într-un e-mail trimis joi angajaților și consultat de AFP, potrivit Le Figaro. Ei vor trebui apoi să aștepte finalul  "închiderii" pentru a-și primi salariul, retroactiv.

Cea mai lungă perioadă de paralizie bugetară din Statele Unite a durat 35 de zile în decembrie 2018 și în ianuarie 2019. Serviciile considerate "esențiale" ar fi menținute. Singura soluție pentru a evita o tăiere brutală duminică, 1 octombrie, la ora 12:00: un acord de ultim moment între democrați și republicani. În Senat, a fost găsit un compromis cu privire la o propunere de buget pe termen scurt, care ar oferi câteva săptămâni suplimentare pentru a fi de acord. Propunerea este susținută de marea majoritate a aleșilor. Situația este, însă, blocată în Camera Reprezentanților. O mână de aleși republicani Trumpiști refuză să-și ofere votul oricărui text care ar include ajutor financiar pentru Ucraina.

Casa Albă continuă să-i denunțe pe acești aleși care blochează orice înțelegere, cu puțin peste un an înainte de alegerile prezidențiale. Liderul democraților din Senat, Chuck Schumer, l-a atacat pe liderul republicanilor din Camera Reprezentanților. "O duzină de extremiști (...) au mai multă influență asupra lui (Kevin) McCarthy decât majoritatea partidului său și marea majoritate a Camerei Reprezentanților pe care o prezidează", a denunțat el.

Cu o mare parte a funcționarilor publici aflați în șomaj tehnic, ministerele vor funcționa lent până când același text bugetar va fi adoptat de ambele camere ale Congresului. Departamentul de Sănătate s-ar confrunta cu "o reducere a numărului de personal în aproape toate diviziile pe durata acestei perioade", detaliază e-mailul primit de personal. "Multe dintre cele mai esențiale programe și activități ale noastre ar continua, dar cu personal redus", s-a mai precizat.

În cazul unei paralizii de doar câteva zile, "militarii noștri ar fi forțați să continue să lucreze, dar ar face acest lucru fără plată, (...) iar mii de colegi ai lor civili ar fi scoși în șomaj", a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh. "Un shutdown este cea mai rea situație", a adăugat ea, "deci continuăm să cerem Congresului să-și facă treaba și să finanțeze guvernul".

O paralizie ar avea consecințe foarte semnificative într-o multitudine de domenii, de la ajutor alimentar care ar putea fi redus până la parcuri naționale care nu ar mai fi întreținute. Apelurile către centrele fiscale vor rămâne fără răspuns, a spus Departamentul de Trezorerie. De asemenea, este probabil să fie perturbat grav traficul aerian, deoarece controlorii de trafic aerian și oficialii de la Agenția de Securitate a Transporturilor (TSA) vor fi afectați. În ceea ce privește transportul, o "închidere" ar putea avea consecințe "perturbatoare și periculoase", a avertizat, miercuri, ministrul american al Transporturilor, Pete Buttigieg.

Julie Kozack, purtătoarea de cuvânt a Fondului Monetar Internațional (FMI), intervievată joi dimineață în cadrul unui briefing de presă, a indicat că vede acest lucru "ca pe un risc evitabil pentru economia americană". "Încurajăm părțile să se unească pentru a ajunge la un consens asupra modalităților de finanțare a guvernului SUA", a adăugat Julie Kozack.

sursa: Rador Radio România