Statele Unite ale Americii au anunțat joi oficial decizia de a se retrage din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), dorind să rămână în cadrul acestei organizații doar cu statutul de "observator".

UPDATE Și Israelul este aproape de a ieși din UNESCO. Ambasadorul israelian al ONU, Danny Danon, a salutat hotărârea SUA de a se retrage din UNESCO. '

„Intrăm într-o nouă eră la Națiunile Unite - una în care, atunci când se practică discriminarea contra Israelului, trebuie să se plătească prețul. UNESCO a devenit un câmp de luptă pentru a denigra Israelul, neglijându-i rolul și afirmațiile veritabile. Decizia luată astăzi (de SUA) marchează un punct de cotitură pentru UNESCO: rezoluțiile absurde și rușinoase adoptate de această organizație contra Israelului au consecințe”', a menționat Danon într-un comunicat.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Heather Nauert, a precizat într-un comunicat faptul că directoarea generală a UNESCO, Irina Bokova, a fost notificată oficial cu privire la decizia luată de SUA, ce va deveni efectivă pe data de 31 decembrie, scrie Agerpres.

SUA și-au suspendat încă din anul 2011 contribuția financiară la bugetul UNESCO, pentru a protesta față de primirea Palestinei ca membru cu drepturi depline în această organizație. 

Departamentul de Stat motivează retragerea SUA prin "nevoia unei reforme fundamentale în cadrul organizației". Totodată, e deplâns faptul că în interiorul UNESCO se manifestă continuu poziții anti-Israel.