Cel mai înalt oficial militar american, generalul Mark Milley, a confirmat testarea unei rachete hipersonice de către Beijing în august, despre care Financial Times a informat pe 16 octombrie. El a recunoscut că SUA au fost luate prin surprindere.

”Ceea ce am văzut a fost (...) un test foarte semnificativ al unui sistem de arme hipersonice", a declarat șeful Statului Major Interarme al SUA într-un interviu acordat Bloomberg TV.

El a comparat acest test cu lansarea în octombrie 1957 de către URSS a primului satelit artificial, Sputnik, care a surprins SUA și a lansat cursa pentru cucerirea spațiului: "Nu știu dacă este exact ca în cazul Sputnik-ului, dar cred că este foarte aproape", relatează Agerpres.

Generalul Milley este primul oficial american care confirmă public informațiile publicate de Financial Times, care a scris despre lansarea de către China a unei rachete cu capacitate nucleară hipersonică în luna august, care a înconjurat Pământul după care a coborât spre ținta sa. Racheta și-a ratat ținta cu peste 30 de km.

Beijingul a negat această informație, pretinzând că a efectuat un "test de rutină al unui vehicul spațial, menit să testeze tehnologia unui vehicul spațial reutilizabil".