20 de senatori americani, republicani și democrați, au anunțat un acord pe mai multe dispoziții ca să reglementeze mai bine utilizarea armelor de foc, măsuri minimale după recentele ucideri care au șocat Statele Unite.

Senatori republicani și democrați s-au pus de acord duminică pe câteva măsuri care urmăresc să restrângă accesul la arme de foc în Statele Unite, un compromis rar, dar care rămâne mult sub reformele cerute de Joe Biden după noile ucideri, relatează La Libre Belgique.

Lansată după masacrul de la Uvalde, care a făcut 21 de morți din care 19 copii într-o școală primară din Texas la sfârșitul lui mai, inițiativa parlamentarilor prevede anumite limitări ale accesului la arme pentru persoane considerate periculoase, intărirea securității școlilor și finanțarea programelor dedicate sănătății mentale.

Președintele Statelor Unite a salutat imediat "progrese importante", chiar dacă ele nu includ tot ce este "necesar" pentru "a salva vieți".

Este totuși textul "cel mai semnificativ privind controlul armelor de foc care a fost votat în Congres de decenii", a susținut el într-un comunicat.

Prezența a zece senatori republicani printre semnatarii comunicatului care anunță acest compronis sugerează că un asemenea proiect de lege are șanse reale să treacă în Senat dacă toți cei 50 de aleși democrați îi sunt favorabili.

O majoritate calificată de 60 de voturi din 100 de senatori este necesară pentru adoptarea sa, ceea ce a blocat până acum orice progres major spre o mai bună reglementare a armelor de foc, din cauza opoziției conservatorilor.

"Cu o susținere a aleșilor din cele două patide, nu există nicio scuză pentru întârziere și niciun motiv să nu se avanseze rapid în Senat și în Cameră", a adăugat Joe Biden, care promite să promulge imediat textul dacă este adoptat.

 "Bun simț" 

Masacrul de la Uvalde și cel, petrecut cu câteva zile mai înainte, la Buffalo, în nord-estul țării, a emoționat America și a declanșat mai multe inițiative parlamentare.

Un grup de senatori, condus de senatorul democrat Chris Murphy împreună cu republicanul John Cornyn, a lucrat discret în ultimele zile pentru a ajunge la acordul anunțat duminică.

Cei 20 de senatori, zece republicani și zece democrați, s-au pus de acord pe "o propunere de bun simț, susținută de cele două partide, pentru a proteja copiii americani, a menține școlile noastre în siguranță și a reduce pericolul violenței în toată țara", potrivit comunicatului comun.

Acordul scoate în evidență sprijinul guvernului federal pentru legi, stat cu stat, care să permită să se retragă din mâinile unor persoane considerate periculoase armele pe care le posedă.

Prevede în final diferite programe de sprijin și ajutor psihologic și de întărire a securității în școli, în special prin pregătirea cadrelor didactice.

Acești senatori doresc, de asemenea, să intărească verificarea antecedentelor judiciare și psihologice pentru cumpărătorii de arme cu vârste între 18 și 21 de ani ca și un control mai bun al vânzării ilegale de arme.

"Proiectul nostru salvează vieți, protejând totodată drepturile constituționale ale americanilor care respectă legea", rezumă acest grup în comunicatul său, enumerând propuneri, dar fără a prezenta încă un adevărat text de lege.

Departe de cererile lui Biden

Acordul zilei "arată importanța dialogului și cooperării", a salutat șeful senatorilor republicani, Mitch McConnell. Într-o Americă profund divizată, un acord între aleși republicani și democrați în Congres este rar, cu atât mai mult pe acest subiect de obicei foarte divizant.

Compromisul este totuși foarte departe de ceea ce cer mulți americani, care au ieșit cu zecile de mii sâmbătă în stradă în multe orașe ale țării și în special în capitala Washington, pentru a cere reforme puternice în Congres.

Joe Biden și-a arătat public susținerea pentru manifestații, pezentând măsurile pe care dorește să le vadă adoptate, dar absente din acordul de duminică: interzicerea puștilor de asalt și a încărcătoarelor de mare capacitate, verificarea antecedetelor pentru toți cumpărătorii de arme - și nu numai pentru cei sub 21 de ani - obligația particularilor de a-și ține armele sub cheie.

Camera Reprezetanților a votat săptămâna trecută un text diferit care include interzicerea vânzării de puști semi-automate celor sub 21 de ani și cea a incărcătoarelor de mare capacitate, dar acesta nu are aproape nicio șansă să treacă în Senat.

Sursa: RADOR