SUA și Arabia Saudită încearcă să elaboreze un nou acord cu Israelul
Acordul pleacă de la principiul creării unui stat palestinian, lucru despre care actualul prim-ministru israelian spune că este imposibil de acceptat, relatează Jornal Economico.
Chiar și prudenta Iordanie își pierde răbdarea cu Israelul: ministrul de externe al țării, Ayman Safadi, a cerut o anchetă internațională asupra posibilelor "crime de război" comise în timpul războiului purtat de Israel în Gaza.
Declarațiile lui Safadi vin după ce Israelul a ucis cel puțin 31 de persoane în tabăra de refugiați de la Nuseirat, ca urmare a intensificării atacurilor aeriene și terestre din Gaza. Pe de altă parte, într-un interviu exclusiv acordat portului Al Jazeera, primul-ministru malaysian, Anwar Ibrahim, a vorbit despre genocid și a cerut Statelor Unite să sisteze livrarea de arme către Israel.
Între timp, Statele Unite și Arabia Saudită discută un acord de securitate, care cuprinde normalizarea relațiilor dintre țara arabă și Israel. Presa de la Riad informează că s-au purtat discuții de către consilierul american pentru securitate națională și prințul moștenitor saudit cu privire la "o versiune semifinală a proiectului" care înglobează sfârșitul războiului din Gaza și crearea statului palestinian.
Jake Sullivan și prințul Mohammed s-au întâlnit la Dhahran, un oraș din estul îndepărtat al regatului, care găzduiește gigantul petrolier de stat, Saudi Arabian Oil sau Aramco.
"S-a discutat versiunea semifinală a proiectului de acorduri strategice între regat și Statele Unite ale Americii, care sunt aproape în curs de finalizare – și despre ce se lucrează între cele două părți în problema palestiniană pentru a găsi o cale credibilă", se arată într-un comunicat dat publicității după discuții.
Acordurile includ "o soluție cu două state care să răspundă aspirațiilor și drepturilor legitime ale poporului palestinian" și "situația din Gaza și nevoia de a opri războiul și de a înlesni intrarea ajutoarelor umanitare", se mai arată în comunicat.
După vizita în Arabia Saudită, Sullivan urmează să viziteze Israelul, unde se va întâlni cu primul-ministru Benjamin Netanyahu pentru a-l informa cu privire la discuțiile de la Riad și, de asemenea, pentru a discuta despre operațiunea militară planificată de la Rafah.
Arabia Saudită cere de multă vreme crearea unui stat palestinian independent de-a lungul granițelor Israelului din 1967, Ierusalimul de Est fiind capitala. Totuși, această ipoteză este nesustenabilă pentru Netanyahu, al cărui guvern depinde de sprijinul radicalilor, care se opun unei soluții cu două state și care susțin revenirea așezărilor israeliene în Gaza și creșterea numărului acestora în Cisiordania.
Războiul din Fâșia Gaza și influența sa asupra relațiilor cu Arabia Saudită a revenit în fruntea agendei în clipa în care ministrul cabinetului de război Benny Gantz a emis un ultimatum referitor la o serie de subiecte, inclusiv normalizarea saudită, ca o condiție pentru rămânerea partidului său, Unitatea Națională, în guvernul de urgență, căruia i s-a alăturat după începerea războiului. Ca răspuns, cabinetul primului-ministru a emis un comunicat în care afirma că Netanyahu se opune "înființării unui stat palestinian, care va fi, inevitabil, un stat terorist".
În cursul ultimei vizite a secretarului de stat american, Anthony Blinken, la Riad, în luna aprilie, el și omologul său saudit au afirmat că un acord final SUA-Arabia Saudită este aproape. Arabia Saudită s-a bazat mult timp pe SUA – ca și alte națiuni arabe din Golf – pentru a menține garantarea securității în Orientul Mijlociu.
Potrivit observatorilor, acordul ar trebui să cuprindă și faptul că există un program nuclear în Iran. Dar și permisiunea SUA pentru Arabia Saudită de a îmbogăți uraniul în regat – lucru care îi îngrijorează pe susținătorii neproliferării nucleare. De menționat faptul că prințul Mohammed a afirmat deja că regatul ar dori să se doteze cu arme nucleare în cazul în care Iranul le-ar avea. Misiunea Iranului la Națiunile Unite, la rândul său, a confirmat faptul că Teheranul a purtat discuții indirecte cu oficiali americani în Oman săptămâna trecută. "Negocierile nu au fost primele și nu vor fi ultimele", a spus o sursă din cadrul misiunii, potrivit agenției de stat iraniene IRNA.
SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii