Președintele american Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite au ajuns la un acord comercial cu China, astfel că SUA va renunța să mai introducă tarifele vamale suplimentare care urmau să vizeze unele produse chineze începând de duminică.

În replică, Beijingul va majora achizițiile de produse agricole americane, transmite Agerpres.

Separat, oficialii chinezi au anunțat și ei vineri că au ajuns la un acord preliminar cu SUA, acord care prevede în special o reducere progresivă a tarifelor vamale punitive care vizau produsele chineze.

"Tarifele vamale prevăzute pentru 15 decembrie nu vor mai fi impuse pentru că am ajuns la un acord", a informat președintele american Donald Trump într-un mesaj pe Twitter. "Este un acord fantastic pentru toată lumea. Mulțumesc", a adăugat liderul de la Casa Albă, precizând că negocierile pentru următoarea fază a acordului vor începe "imediat".

"Cele două țări au ajuns la o identitate de viziune cu privire la textul unui acord economic și comercial preliminar", a declarat la rândul său vice-ministrul chinez al Comerțului, Wang Shouwen.

SUA și China, primele două economii ale lumii, sunt angajate de peste un an într-un război comercial care s-a tradus prin introducerea reciprocă de tarife vamale suplimentare, care au vizat produse în valoare de sute de miliarde de dolari.