Beijingul și Washingtonul au descris drept "sincere" și "substanțiale" discuțiile purtate în capitala Thailandei între șeful diplomației chineze, Wang Yi, și consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, transmite France 24.

Cei doi au discutat despre numeroase subiecte și în special despre situația din Taiwan, care cristalizează tensiunile dintre cele două puteri.

Discuțiile de la Bangkok dintre ministrul chinez de externe, Wang Yi, și consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, au fost considerate "sincere" și "substanțiale" de Statele Unite și de China sâmbătă, 27 ianuarie. Printre subiectele discutate: Taiwanul.

Relațiile chino-americane s-au deteriorat în ultimii ani din cauza mai multor probleme: legăturile cu Taiwan, comerțul, rivalitatea în domeniul noilor tehnologii, lupta pentru influență în Asia-Pacific, Marea Chinei de Sud sau drepturile omului.

Cele două țări, însă, par dornice să reînnoiască dialogul, Washingtonul trimițând mai mulți oficiali înalți la Beijing anul trecut și organizând o întâlnire în noiembrie între președintele american, Joe Biden, și omologul său chinez, Xi Jinping, în California.O convorbire telefonică între cei doi șefi de stat este, de asemenea, în pregătire, a indicat Casa Albă în urma discuțiilor dintre Wang Yi și Jake Sullivan, desfășurate vineri și sâmbătă în capitala thailandeză.

În aceste două zile s-a discutat și subiectul noilor tehnologii, cele două țări afirmându-și dorința de a purta în primăvară un dialog dedicat inteligenței artificiale, precum și cel al cooperării pentru combaterea traficului de droguri, în special prin crearea unui grup de lucru bilateral legat de aceasta.China s-a angajat la sfârșitul anului 2023 să lupte împotriva fentanilului, acest puternic opiaceu sintetic care provoacă zeci de mii de supradoze în fiecare an în Statele Unite.

"Cele două părți au avut discuții strategice sincere, substanțiale și fructuoase", în special "cum să trateze în mod corespunzător problemele importante și sensibile în relațiile chino-americane", a arătat Ministerul chinez de Externe.

Taiwanul, punct central al tensiunilor chino-americane

Folosind vocabularul Beijingului, Casa Albă a adăugat că această întâlnire face parte din "eforturile de a menține liniile de comunicare și de a gestiona în mod responsabil concurența în relațiile" dintre cele două puteri.

Aceste relații rămân tensionate în jurul problemei Taiwanului – oficial "Republica Chineză" – pe care Beijingul – "Republica Populară Chineză" – îl consideră parte integrantă a teritoriului național chinez.

China acuză Statele Unite, care nu recunosc oficial Taiwan ca stat suveran, că sunt principalul furnizor de arme și principalul susținător al autorităților taiwaneze.

"Cea mai mare provocare pentru relațiile chino-americane este mișcarea care susține independența Taiwanului", i-a spus Wang Yi lui Jake Sullivan, a arătat Beijingul în comunicatul său. "Statele Unite trebuie [...] să-și pună în aplicare în mod concret angajamentul de a nu sprijini independența Taiwanului și de a sprijini reunificarea pașnică a Chinei" cu insula, a arătat Wang Yi.

China nu vede cu ochi buni creșterea în ultimii ani a contactelor dintre politicienii americani și taiwanezi, pe care le consideră a fi încălcări ale promisiunii Statelor Unite de a nu avea relații oficiale cu Taipeiul.

Critici chineze după alegerile prezidențiale din Taiwan

Doi deputați americani au vizitat din nou insula miercuri, după alegerile prezidențiale din Taiwan, desfășurate în ianuarie, care au tensionat și mai mult relațiile dintre Beijing și Washington.

Autoritățile chineze l-au criticat ferm pe președintele ales, Lai Ching-te, provenit dintr-un partid care în mod tradițional milita pentru o separare oficială a Taiwanului de China continentală, în timp ce Washingtonul l-a felicitat.

"Problema Taiwanului este problema internă a Chinei. Alegerile din regiunea Taiwan nu pot schimba realitatea de bază că Taiwanul face parte din China", i-a spus Wang Yi lui Jake Sullivan.

China consideră că Taiwanul este una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reușit să o reunească cu restul teritoriului său de la sfârșitul războiului civil chinez din 1949. Ea spune că favorizează o reunificare "pașnică" cu insula, unde trăiesc circa 23 de milioane de locuitori , guvernați de un sistem democratic. Dar nu a renunțat niciodată la utilizarea forței militare.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA