Peste 150 de palestinieni au fost răniți în confruntări cu forțele de ordine israeliene pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est, iar comunitatea internațională a condamnat violențele.

„Facem apel la toate părțile să dea dovadă de maximă reținere, precum și să se abțină de la violențe și de la toate formele de provocări”, au declarat, într-un comunicat comun, purtătorii de cuvânt ai Ministerelor de Externe din Germania, Italia, Franța și Spania.

Un mesaj similar a transmis și administrația de la Washington.

„Îndemnăm toate părțile la reținere, să evite provocarea prin cuvinte sau acte și să păstreze status quo-ul istoric al Esplanadei Moscheilor/Muntele Templului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al american, Ned Price.

Esplanada Moscheilor, numită și Muntele Templului de către evrei, este al treilea loc sfânt al Islamului, dar este localizată în orașul vechi din Ierusalimul de Est, sector palestinian ocupat din 1967 de Israel.

Ciocnirile între forțele israeliene și manifestanții palestinieni sunt frecvente din acest motiv. În timpul lunii Ramadanului din 2021, manifestațiile nocturne de la Ierusalim care au degenerat în violențe pe Esplanada Moscheilor au condus la 11 zile de conflict armat între mișcarea islamistă palestiniană Hamas - care deține controlul în Fâșia Gaza - și Israel.