Statele Unite sunt angajate să depună toate eforturile pentru a ajuta la consolidarea rezistenței României în fața efectelor unei potențiale acțiuni militare a Rusiei în Ucraina, a spus un oficial din cadrul Departamentului de Stat.

SUA iau în considerare toate scenariile, inclusiv o eventuală criză energetică și o posibilă criză a refugiaților ucraineni în România, a spus miercuri, la București, Derek Chollet, consilier politic în cadrul Departamentului de Stat al SUA, scrie Agerpres.

„Avem o serie de îngrijorări (în legătură cu o potențială escaladare a crizei ucrainene -n.r.), de la cele mai mici la cele mai mari. Sunt convins că guvernul român înțelege provocările. Noi, în SUA, o facem. Și suntem angajați să lucrăm împreună la planurile de intervenție pentru situații neprevăzute și, dacă acestea s-ar întâmpla, să lucrăm împreună pentru a le aborda”, a declarat Chollet la o întâlnire cu un grup de jurnaliști români, în cadrul unei vizite la București ca parte a unui turneu în Europa.

El s-a declarat „foarte impresionat” de nivelul pregătirilor pe care le-a anunțat giuvernul de la București. „Guvernul român analizează diferitele planuri de intervenție pentru situații neprevăzute. Avem de-a face cu provocări complicate. Trebuie să ne gândim împreună la diferitele direcții în care poate evolua această criză (ucraineană), inclusiv la ce este mai rău. Discutăm despre eforturile de a încerca să evităm să se întâmple ce este mai rău, dar e clar că trebuie să fim pregătiți”, a mai spus Derek Chollet.

El a precizat că parte din aceste eforturi sunt și cei aproximativ 1.000 de militari suplimentari americani care vor ajunge în România în următoarele zile. Chollet a subliniat că sosirea noilor soldați americani în România este „o dovadă a angajamentului nostru față de Articolul 5 al Tratatului NATO” și a eforturilor mari pe care SUA și România le depun de peste un deceniu în privința cooperării militare.

Un prim convoi cu tehnica militară a detașamentului american a intrat în România miercuri seară, prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I, iar alte două convoaie au sosit pe parcursul nopții, în drumul lor dinspre Germania spre Constanța.

SUA au decis mutarea, temporară, a 1.000 de militari din Germania în România, în paralel cu deplasarea unor trupe suplimentare în Polonia și Germania, în contextul tensiunilor de la granița Rusiei cu Ucraina. Militarii urmează să soseacă în România în următoarele zile.

„Ca parte a efortului nostru mai amplu de a ne demonstra angajamentul față de aliații NATO și de a descuraja agresiunea din partea Rusiei, Statele Unite repoziționează în România un batalion Stryker de aproximativ 1.000 de militari americani, aflați deja în teatrul de operațiuni din Europa. Regimentul 2 Cavalerie (infanterie mecanizată), unitate mecanizată staționată la baza Vilseck din Germania, va disloca o unitate de forțe armate întrunite, dotate cu vehicule de luptă blindate pe roți, pentru a descuraja agresiunea și a consolida capabilitățile de apărare în statele aliate din prima linie, în această perioadă de risc sporit. Aceste forțe vin în completarea celor peste 900 de militari americani care se află deja în România în cadrul sistemului obișnuit de rotație”, a anunțat Pentagonul.