SUA au evocat "probe" care ar arăta că Rusia ia în calcul "importante acțiuni agresive împotriva Ucrainei" și au promis să o facă să plătească "un preț ridicat" dacă va trece la fapte, relatează AFP.

"Suntem profund preocupați de probele că Rusia a făcut planuri pentru acțiuni agresive semnificative împotriva Ucrainei, planuri care includ eforturi în vederea destabilizării Ucrainei din interior, precum și operațiuni militare la scară mare", a declarat șeful diplomației americane Antony Blinken, cu prilejul unei reuniuni a NATO de la Riga, scrie AFP, preluată de agenția Agerpres.  

Șeful diplomației SUA a acuzat Moscova că reunește "zeci de mii de soldați suplimentari" în apropiere de frontieră. "Nu știm dacă președintele Putin a luat o decizie privind invazia. Știm că el este pe cale să desfășoare capacitatea de a face acest lucru rapid, dacă ia decizia", a precizat Blinken.

El a insistat asupra faptului că "diplomația este singurul mod responsabil de a rezolva această criză potențială", în perspectiva unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov în Suedia, joi. "Am transmis cu claritate Kremlinului că vom riposta, în special printr-o serie de măsuri economice cu impact ridicat pe care ne-am reținut să le utilizăm în trecut", a avertizat Blinken.

Întrebat dacă repercusiunile asupra Rusiei vor fi strict economice, secretarul american al apărării Lloyd Austin a refuzat să răspundă direct, spunând doar că vor fi folosite "cele mai bune metode".

"Orice vom face va fi făcut ca parte a unei comunități internaționale. Cel mai bun caz însă este că nu vom asista la o incursiune a Uniunii Sovietice în Ucraina", a declarat Austin, numind din greșeală Rusia fosta Uniune Sovietică, notează Reuters.