SUA vor trimite trupe suplimentare în Orientul Mijlociu, ca răspuns la preocupările tot mai mari privind Iranul, pe care Washingtonul îl acuză de atacurile asupra petrolierelor din Marea Oman, a declarat șeful Pentagonului, Patrick Shanahan.

UPDATE

Donald Trump a anunțat marți, într-o perioadă în care se înregistrează puternice tensiuni în Orientul Mijlociu, înlocuirea lui Patrick Shanahan la conducerea Pentagonului cu ministrul-adjunct al apărării însărcinat cu Forțele Terestre ale SUA, Mark Esper, informează agențiile internaționale, preluate de Agerpres.

Potrivit cotidianului USA Today, Biroul Federal de Investigații anchetează, în cadrul procesului de confirmare, asupra acuzațiilor de violență conjugală care datează din 2010 la adresa lui Shahanan.

Fost numărul doi al Departamentului Apărării, Patrick Shanahan, 56 de ani, a fost numit ministru interimar după demisia neașteptată a lui Jim Mattis la sfârșitul lui decembrie 2018, pe fondul profundelor dezacorduri cu Donald Trump, în special privind retragerea trupelor americane din Siria. Prin urmare, de la începutul anului Pentagonul nu a fost condus de un ministru confirmat de Senat.

+++

”Recentele atacuri iraniene confirmă informațiile primite referitoare la comportamentele ostile ale forțelor iraniene și grupările aliate, care amenință personalul american și interesele SUA în regiune”, a declarat secretarul Apării, anunțând că a decis trimiterea a 1.000 de trupe.

Shanahan a precizat că acțiunea are un caracter defensiv: ”Decizia de astăzi a fost luată cu scopul de a asigura siguranța și bunăstarea personalului nostru care lucrează în regiune și pentru a ne proteja interesele naționale”.

Washingtonul a anunțat deja luna trecută că va trimite 1.500 de militari în zonă, ca răspuns la atacurile din 12 mai împotriva a patru nave petroliere. SUA și Marea Britanie au susținut că și atacul din mai a fost opera Iranului. 

Anunțul vine în contextul în care Statele Unite au publicat luni 11 fotografii care incriminează Iranul în atacurile împotriva a două petroliere, săptămâna trecută în Marea Oman, relatează AFP, preluată de Agerpres. Teheranul neagă orice implicare în atac.

"Iranul este responsabil de acest atac, după cum arată dovezile video, și dispune de resursele și competențele cerute pentru a retrage rapid mina cu magnet neexplodată", a subliniat Pentagonul într-un comunicat.

Fotografiile au fost făcute de un elicopter Seahawk al US Navy, a precizat armata americană.

SUA au deschis o anchetă în cooperare cu mai multe țări pe care nu le-a numit.

Statele membre UE s-au arătat prudente luni în atribuirea de responsabilități pentru atacurile celor două petroliere, refuzând să se alinieze la poziția Washingtonului și Londrei care acuză Iranul. 

Diplomatul chinez Wang Yi a avertizat marți că nu trebuie deschisă ”Cutia Pandorei” în Orientul Mijlociu, el denunțând presiunile americane asupra Teheranului.