Cele trei țări se tem că Beijingul va încălca linia roșie și va folosi forța pentru a recâștiga suveranitatea Taiwanului, notează 20 Minutos.

Perspectivele de război în strâmtoarea Taiwan, cu perena amenințare chineză de a recâștiga suveranitatea asupra insulei, au determinat constituirea unei triple alianțe între Statele Unite, Japonia și Australia pentru a-și apăra interesele în Pacific.

Beijingul nu își ascunde intențiile de a integra Taiwanul în Republica Populară Chineză, iar președintele său, Xi Jinping, a precizat că nu renunță la "folosirea forței" pentru a realiza acest lucru. În ultimele luni, armata chineză a desfășurat exerciții militare extinse în largul coastei Taiwanului, iar Xi le-a ordonat trupelor sale să-și concentreze eforturile pe "pregătirea pentru război".

Având în vedere acest scenariu, Washingtonul a promis că va apăra suveranitatea Taiwanului împotriva oricărei amenințări străine și crește ajutorul militar pentru guvernul din Taipei. La Pentagon au crescut temerile potrivit cărora China va încălca linia roșie și va încerca să invadeze insula, o îngrijorare împărtășită și de Japonia și Australia.

Recent, Canberra și Tokyo au semnat o declarație comună în care ambele guverne se angajează să își unească forțele pentru a face față "eventualelor evenimente care ne pot afecta suveranitatea și interesele de securitate regională".

De asemenea, Australia a acceptat sosirea bombardierelor americane B-52 cu capacitate nucleară pe teritoriul său. De altfel, facilitățile bazei australiane din Tindal, în nordul țării, sunt deja extinse pentru a le găzdui.

Beijingul a confirmat vineri că președintele Xi Jinping va participa la summitul G20 care va avea loc săptămâna viitoare în Bali, Indonezia, unde se va întâlni cu omologul său american, Joe Biden.

Deși Casa Albă a anunțat deja joi că ambii lideri se vor întâlni luni, pe 14 noiembrie, cu o zi înainte de începerea summitului, China nu a confirmat până acum prezența lui Xi la G20 sau întâlnirea cu Biden.

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă, președintele SUA a spus că nu îi va face concesii lui Xi în timpul întâlnirii și a reafirmat că nu caută conflicte. Și a recunoscut că Taiwanul "cu siguranță" va face parte din discuțiile cu liderul chinez.

Cu toate acestea, întâlnirea este de așteptat să fie tensionată, deoarece Beijingul a insistat că insula este "interesul său central" și că "Washingtonul trebuie să lucreze cu China pentru a evita neînțelegerile și calculele greșite".

Biden și Xi împărtășesc o relație personală lungă: cei doi s-au cunoscut în urmă cu mai bine de un deceniu, când erau vicepreședinți ai țărilor lor și au împărtășit mai multe călătorii, întâlniri și cine.

Dar va fi prima dată când se vor întâlni față în față de când sunt președinți ai țărilor lor, deși au avut două întâlniri telematice în ultimul an.

Sursa: RADOR