Trezoreria SUA a anunțat miercuri transferarea a 1,3 miliarde de dolari pentru ajutor economic acordat Ucrainei, în cadrul unui prim sprijin de 7,5 miliarde de dolari promis de administrația Biden în luna mai, relatează AFP.

''Cu acest ajutor economic, ne reafirmăm angajamentul ferm față de poporul ucrainean în timp ce se apără de agresiunea lui Putin și lucrează pentru a-și susține economia'', a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat.

Banii sunt transferați guvernului ucrainean prin intermediul Băncii Mondiale și fac parte dintr-un pachet de ajutor economic de 7,5 miliarde de dolari al Statelor Unite în cadrul unui vast credit de urgență semnat de președintele Joe Biden.

Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, războiul dus de Rusia în Ucraina riscă să ducă la o contracție de 45% a economiei ucrainene în 2022.

Țara se confruntă cu un deficit bugetar în creștere de cinci miliarde de dolari pe lună, având în vedere veniturile în scădere și incapacitatea de a accesa finanțări de pe piețele externe.

Donatorii internaționali au făcut eforturi pentru a ajuta Ucraina. Astfel, explică Trezoreria SUA, G7 și Uniunea Europeană au promis finanțări de 29,6 miliarde de dolari pentru Kiev, dintre care 8,5 miliarde de dolari ajutor american.

Susținerea acordată guvernului Ucrainei vine după sprijinul de peste 60 de miliarde de dolari furnizat încă din 2014, de la prima agresiune a Rusiei pe teritoriul ucrainean.

G7 va lucra cu instituțiile financiare internaționale pentru a evalua și contribui la nevoile financiare ale guvernului ucrainean.

Liderii G7 și-au luat, de asemenea, un angajament de securitate fără precedent, pe termen lung, de a oferi Ucrainei sprijin financiar, umanitar, militar și diplomatic, atâta timp cât este nevoie. Angajamentul liderilor include menținerea pregătirii și apărării militare credibile a Ucrainei, inclusiv prin furnizarea la timp a echipamentelor moderne de apărare și a sistemelor de arme avansate.