Statele Unite vor livra 580 de drone de atac Phoenix Ghost în Ucraina, în cadrul unui nou pachet de asistență militară, a anunțat coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru Comunicații Strategice de la Casa Albă, John Kirby.

Potrivit Agenției de presă RIA NOVOSTI, Pentagonul va anunța astăzi furnizarea către Ucraina 580 de sisteme aeriene tactice fără pilot Phoenix Ghost. Kirby a mai specificat că dronele ar costa aproximativ 100 de milioane de dolari, iar restul pachetului de ajutor, aprobat de președintele Joe Biden, este estimat la 175 de milioane de dolari.

Statele Unite au acordat deja 8,2 miliarde de dolari, constând în asistență militară, Ucrainei și vor continua să majoreze această asistență, a declarat un înalt oficial al Pentagonului.

După cum mai specifică surse de la Pentagon, este preconizată furnizarea unui alt pachet de asistență militară în valoare de 270 de milioane de dolari.

+++

Washingtonul anunță un nou ajutor militar în valoare de 270 de milioane de dolari pentru Ucraina 

Statele Unite au anunțat, vineri, o nouă rundă de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 270 de milioane de dolari, inclusiv patru noi sisteme de artilerie de precizie Himars.

Astfel, Washingtonul va fi furnizat Kievului un total de 20 de unități din aceste lansatoare de rachete multiple montate pe armuri ușoare după această nouă livrare, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme strategice.

Rusia a "lansat bombardamente mortale în toată țara, lovind centre comerciale, blocuri de apartamente, ucigând civili ucraineni nevinovați", a spus John Kirby.

"În fața acestor atrocități, președintele a spus clar că vom continua să sprijinim guvernul ucrainean și poporul său atât timp cât va fi necesar", a adăugat el.

Sistemele Himar extrem de mobile lansează rachete ghidate prin GPS cu o rază de acțiune de 80 de kilometri, permițând Ucrainei să atingă ținte rusești aflate anterior în afara razei de acțiune.

Statele Unite vor livra, de asemenea, 36.000 de obuze suplimentare, până la 580 de drone kamikaze Phoenix Ghost și patru posturi de comandă blindate.

Marți, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a cerut Occidentului să furnizeze sisteme de artilerie de precizie semnificativ mai mari, spunând că țara sa va avea nevoie de "cel puțin 100" de Himar pentru o contraofensivă eficientă.

Un înalt oficial al Pentagonului a negat, de asemenea, informațiile potrivit cărora Rusia a reușit să distrugă patru sisteme Himar.

Dar el a recunoscut că Rusia a trebuit să se adapteze la această nouă armă, care a devenit pentru ea "primul lucru" pe care încearcă să-l țintească în Ucraina.

În ciuda continuării acestor livrări, administrația Biden refuză să trimită rachete cu o rază de acțiune mai mare.

Președintele democrat "crede că, în timp ce unul dintre primele obiective ale Statelor Unite este să facă ceea ce este necesar pentru a sprijini Ucraina, un alt obiectiv esențial este să ne asigurăm că nu ajungem într-un punct care ar duce la un Al Treilea Război Mondial", a declarat consilierul său pentru securitate națională, Jake Sullivan, la Forumul pentru Securitate de la Aspen, în Munții Stâncoși din SUA.

sursa: RADOR