Administrația Biden va revizui acordul de pace încheiat de fostul președinte Donald Trump cu talibanii, a spus Jake Sullivan, consilierul principal pe probleme de securitate al noului lider de la Casa Albă.

Casa Albă vrea să se asigure că gruparea militantă afgană „se va ridica la înălțimea angajamentului”, inclusiv că va reduce violențele și va întrerupe legăturile cu teroriștii, a spus un purtător de cuvânt, scrie News.ro.

Consilierul pentru securitatea națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a discutat la telefon în cursul zilei cu omologul său afgan, Hamdullah Mohib, pentru a exprima "dorința Americii ca toți liderii afgani să profite de această ocazie istorică de pace și stabilitate", a indicat purtătoarea de cuvânt a acestuia, Emily Horne, într-un comunicat.

Jake Sullivan a "afirmat clar că Statele Unite intenționează să reexamineze acordul din februarie 2020 dintre Statele Unite și talibani și, în special, să evalueze dacă talibanii își respectă angajamentele de a tăia orice legătură cu grupările teroriste, de a reduce violența în Afganistan și de a se angaja în negocieri serioase cu guvernul afgan și cu alți actori", a adăugat purtătoarea de cuvânt, potrivit Agerpres.

Fosta administrație Donald Trump a încheiat un acord istoric cu talibanii după 19 ani de război, care prevede retragerea totală a forțelor americane până la mijlocul anului 2021 în schimbul angajamentului insurgenților de a nu lăsa grupuri teroriste să acționeze în zonele pe care le controlează.

Acordul prevedea, de asemenea, lansarea primelor negocieri de pace directe între talibani și autoritățile de la Kabul, care au început în septembrie, dar nu au condus încă la rezultate concrete, mai ales în ceea ce privește reducerea violenței.

Marți, viitorul șef al diplomației americane, Antony Blinken, a afirmat că noua administrație democrată va reexamina acest acord, considerând că este esențial să "fie păstrate progresele obținute pentru femeile și fetele din Afganistan în ultimii 20 de ani".