Washingtonul a anunțat, miercuri, că a dat Ucrainei muniții de calibru mic confiscate în timpul transferului lor din Iran către rebelii Houthi din Yemen, potrivit publicației franceze Courrier International.

O măsură care ar putea "crea o fractură" între Iran și Rusia, notează presa americană.

Aceasta este "o măsură care ar putea ajuta la atenuarea unora dintre lipsurile critice cu care se confruntă armata ucraineană", spune CNN. Statele Unite au anunțat miercuri, 4 octombrie, că au transferat, luni, forțelor ucrainene "aproximativ 1,1 milioane de muniții" de calibru mic, care au fost confiscate anterior în timpul transferului lor din Iran către rebelii Houthi din Yemen.

"Prioritatea pentru Kiev este cu siguranță obținerea de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, precum și de F-16", notează "Wall Street Journal". Dar, "conform experților militari, aceste muniții ar putea fi încă utile" Ucrainei. "Forțele ucrainene au nevoie de toate categoriile de muniții, nu doar de sisteme de ultimă generație", a explicat expertul militar american Frederick Kagan pentru cotidianul financiar. "Încrederea lor din ce în ce mai mare în infanterie pentru a avansa în sud înseamnă că chiar și livrarea de muniție de 7,62 mm confiscate de Statele Unite în Iran […] contează".

Pentru cotidianul american, "decizia SUA de a transfera aceste muniții constituie un reviriment care îi va permite Ucrainei să folosească muniții iraniene" împotriva armatei ruse. "Această decizie ar putea crea o fractură" între Iran și Rusia, care "au format un parteneriat de apărare în ultimele luni, Iranul furnizând Rusiei drone pentru războiul său din Ucraina, iar Rusia cooperând cu Iranul în producția de rachete și de sisteme de apărare aeriană", reamintește CNN.

Transferul acestor muniții vine în condițiile în care finanțarea ajutorului militar al SUA către Ucraina este "victimă a unor lupte politice interne din Camera Reprezentanților, unde un grup de parlamentari radicali republicani se opune oricărui sprijin suplimentar", subliniază "Politico".

Pentru prima dată, miercuri, președintele american Joe Biden a sugerat că criza politică care zguduie Washingtonul ar putea amenința ajutorul american acordat Kievului. Totuși, el a promis un "discurs major" despre importanța "extremă" a sprijinului militar și financiar pentru Ucraina, în speranța de a reuni o majoritate a oficialilor aleși. Congresul are aproximativ o lună și jumătate pentru a adopta un buget anual, care trebuie să includă un nou plic pentru fințarea unui ajutor pentru Kiev de la Casa Albă". "Înlăturarea președintelui Camerei, Kevin McCarthy", marți seara "a creat o incertitudine și mai mare cu privire la soarta acestei cereri", notează NPR.

În același timp, radioul public american a dezvăluit, miercuri, că Pentagonul i-a avertizat pe reprezentanții aleși ai Congresului american că trebuie să "aprobe de urgență un ajutor suplimentar pentru a evita o întrerupere a fluxului de arme către Ucraina", în timp ce acesta "se reduce rapid".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA