SUA intenționează să extindă vânzările de avioane de luptă F-35 produse de Lockheed Martin către cinci noi state, inclusiv România, într-un moment în care aliații europeni își consolidează apărarea în fața unei Rusii care se întărește militar.

Într-o declarație scrisă, adresată Camerei Reprezentanților, vice-amiralul Mathias Winter, șeful biroului F-35 din cadrul Pentagonului, afirmă că printre "viitorii potențiali clienți în domeniul vânzărilor militare în străinătate se numără Singapore, Grecia, România, Spania și Polonia."

Alți aliați ai SUA care urmăresc achiziționarea avionului invizibil F-35 sunt Finlanda, Elveția și Emiratele Arabe Saudite.

Conform declarațiilor oficialului american, SUA vor răspunde tuturor solicitărilor oficiale de informații despre avionul F-35.

Anul trecut Belgia a anunțat că a ales F-35 în defavoarea Eurofighter Typhoon pentru a-și înnoi flota de avioane F-16, o afacere în valoare de 4 miliarde de euro (4.55 miliarde de dolari).

SUA au lansat în 2018 un nou plan "Buy American" ("Cumpărați produse americane"), o strategie care relaxează restricțiile cu privire la vânzări și încurajează în același timp o implicare sporită a oficialilor SUA în creșterea afacerilor în străinătate pentru industria americană de armament.