Sub "presiunea dreptei", președinta Universității Harvard demisionează

Claudine Gay a anunțat marți că își părăsește funcția de la conducerea universității, după acuzații de plagiat și o audiere tensionată în Congres privind lupta împotriva antisemitismului în campusuri.
Potrivit presei americane, citată de săptămânalul francez Courrier International demisia ei este rezultatul unei campanii de presiune conduse de tabăra conservatoare.
Ea "va fi exercitat cea mai scurtă președinție" din istoria Harvard, de la înființarea prestigioasei instituții americane în 1636, notează "New York Times". Ajunsă în iulie anul trecut la conducerea universității, Claudine Gay a anunțat marți, 2 ianuarie, că își dă demisia, după acuzații de plagiat și o audiere tensionată în Congres privind lupta împotriva antisemitismului în campusuri.
Ea este a doua președintă a unei "instituții din Ivy League" – care reunește opt universități de elită – ce își părăsește funcția de luna trecută, amintește "The Atlantic". În decembrie, Elizabeth Magill de la Universitatea din Pennsylvania a fost prima care a demisionat în urma presiunii. "Cele două cazuri nu sunt însă atât de asemănătoare cum par la prima vedere", notează revista americană.
"Plecarea lui Magill este un rezultat direct al prestației slabe a președinților universităților în fața Congresului, în 5 decembrie, despre antisemitism și conflictul israeliano-palestinian".
Întrebate de congresmani, Magill și Gay au refuzat să răspundă da sau nu la întrebarea unei reprezentante republicane, Elise Stefanik, care le întreba dacă îndemnul la genocid contra evreilor încalcă codul de conduită al universităților lor, explicând că trebuie să se țină cont de clauzele de protejare a libertății de exprimare în Statele Unite. Răspunsurile lor, devenite virale, au stârnit proteste până și la Casa Albă.
"Campanie susținută de presiune" a dreptei
Magill a trebuit să demisioneze deoarece "consiliul de administrație al Penn /University of Pennsylvania/ s-a speriat de presiunea donatorilor și a clasei politice" în urma prestației sale, notează "The Atlantic". "Harvard Corporation, un organism echivalent", "a recunoscut că prestația lui Gay a mers prost", continuând totuși să-i apere "libertatea academică".
În cazul președintei de la Harvard, "ecosistemul mediatic conservator i-a dat lovitura fatală", ducând "o campanie susținută de presiune concentrată pe acuzațiile de plagiat", apărute în special în publicația conservatoare "The Washington Free Beacon", notează "Politico". Marți "dreapta a primit o doză puternică de satisfacție orchestrând plecarea celui mai influent președinte de universitate din lume", apreciază revista.
"Un universitar poate invoca una sau două neglijențe accidentale, dar numeroasele cazuri [subliniate] s-au dovedit insuportabile, în special pentru președinta unei instituții atât de importante ca Harvard", subliniază The Atlantic.
În editorialul său, redacția cotidianului conservator "The Wall Street Journal" consideră că demisia lui Claudine Gay ar putea oferi "un nou început" instituției. "Conducerea ei devenise în mod clar o povară pentru reputația școlii. Întrebarea acum este dacă Corporația Harvard care a ales-o și a prezidat această prăbușire va reechilibra situația alegând [un lider] care nu se teme să conteste facțiunile progresiste dominante" din cadrul Harvard.
Pentru revista de stânga "Mother Jones", Claudine Gay, prima femeie de culoare președintă a Harvard, este, dimpotrivă, "cea mai recentă victimă a unei cruciade conservatoare tot mai ample împotriva 'diversității în educație'".
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
de Pandele 04 Ian 2024 11:16