Frontul Național, de extremă dreapta, s-a clasat în frunte, duminică, în cel puțin șase din cele 13 regiuni, la primul tur al alegerilor regionale din Franța, scrutin derulat sub efectul recentelor atentate de la Paris.

Pe fondul temerilor privind atacurile organizației teroriste Statul Islamic, după atentatele de la Paris din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morți, dar și a crizei refugiaților și ratei mari a șomajului, partidul condus de europarlamentarul Marine Le Pen a obținut 29,4%, potrivit Ministerului de Interne, în urma numărării a 85% din voturi, relatează Reuters.

Este cel mai mare scor obținut vreodată de o formațiune anti-europeană și anti-imigrație.

"Este un rezultat istoric, un rezultat extraordinar”, a declarat, pentru postul de televiziune TF1, parlamentarul Marion Marechal-Le Pen.

"Vechiul sistem a murit în seara asta”, a mai spus nepoata de 25 de ani a fondatorului Frontului Național, Jean-Marie Le Pen.

Turul al doilea al alegerilor regionale va avea loc pe 13 decembrie. 

Dacă situația se va repeta pe 13 decembrie, victoria la regionale îi va permite lui Marine Le Pen "să atace” alegerile la nivel național.

Aceasta vizează alegerile parlamentare și prezidențiale din 2017, iar rezultatul de duminică demonstrează în mod clar faptul că scrutinele următoarele vor fi o cursă în trei, odată cu sfârșitul dominației de decenii a socialiștilor și formațiunilor de dreapta. 

Republicanii, partidul de dreapta al fostului președinte Nicolas Sarkozy, s-a clasat pe locul al doilea, cu aproape 27%, iar socialiștii președintelui Francois Hollande au obținut doar 22,7%.

Nicolas Sarkozy a exclus orice fuziune sau retragere de pe liste pentru a împiedica ascensiunea Frontului Național. 

Participarea la vot a fost mai mare decât în primul tur al scrutinului din 2010.

Reuters notează că succesul Frontului Național vine în contextul creșterii sprijinului pentru partidele eurosceptice, pe fondul afluxului de refugiați din Orientul Mijlociu, Asia și Africa.