Luptătorii din Mali, Ciad și Niger i-ar sprijini pe milițienii generalului "Hemetti", care ar beneficia și de arme provenite din Libia, scrie Le Monde.

Pe câmpul de luptă sudanez, cei doi generali în război nu își aliniază doar propriile trupe. În jurul lor gravitează mercenari, gardieni privați, luptători tribali sau instructori străini, atrași de momeala câștigului... și a aurului.

De zeci de ani, folosirea milițiilor în Sudan a fost o afacere profitabilă: fie Khartoum le subcontractează pentru reprimarea minorităților etnice sau a mișcărilor armate, fie le angajează serviciile pe motive de război străin.

Astfel, din Darfur până în Mali, trecând prin Libia, Republica Centrafricană sau Rusia, Forțele de Sprijin Rapid (FSR) ale generalului Mohammed Hamdan Daglo, cunoscut sub porecla de "Hemetti", au creat legături de lungă durată în străinătate.

Pentru o vreme, acești paramilitari temuți au luptat în Yemen pentru saudiți și emirați, în Libia pentru diferite tabere sau în alte locuri din Sahel.

Acum că războiul este pe pământul lor, membrii FSR ​​postează videoclipuri cu luptători care își exprimă sprijinul pentru ei în Ciad sau Niger pe rețelele de socializare. Pentru Abdel Fattah Al-Bourhane, șeful armatei sudaneze și marele rival al lui Hemetti, "mercenarii din Ciad, Republica Centrafricană și Niger" luptă în cadrul forțelor inamice. Armata a susținut chiar recent că a ucis "un lunetist străin".

Reprezentantul ONU în Sudan, Volker Perthes, a repetat la rândul său: "Numărul de mercenari din Mali, Ciad și Niger pentru a sprijini FSR nu este unul nesemnificativ". Martorii din Khartoum susțin că au auzit luptătorii FSR vorbind franceză, părând să sugereze că sunt din Ciad.

Familia Daglo deține o mare parte din minele de aur din Sudan, al treilea producător ca mărime din Africa, așa că "Hemetti poate plăti salarii ca puțini oameni din Africa subsahariană sau din Sahel", a declarat Andreas Krieg de la King's College din Londra. Deja, "în ultimii ani, ciadienii s-au alăturat FSR pentru salariu".

Ciadul, la vest, este o prelungire naturală pentru Hemetti, provenit din tribul Rizeigat din Darfur: fermierii și păstorii amenințați de secetă acordă puțină atenție granițelor oficiale. Majoritatea liderilor miliției, inclusiv Hemetti, au origini ciadiene. De-a lungul generațiilor, ei au recrutat bărbați și apoi pe fiii acestora, oferindu-le tuturor "pașapoarte sudaneze și pământ abandonat de persoanele strămutate non-arabe", asigura centrul de cercetare Small Arms Survey în 2017.

Alți mercenari susțin FSR: cei din Grupul Wagner. De când Republica Centrafricană vecină le-a cerut în 2018 să înăbușe o rebeliune, diplomații occidentali au spus că au văzut contingente de luptători ruși pe aeroport și în hoteluri din Khartoum. Sudanul servește drept bază din spate, dar și ca sursă de finanțare pentru Wagner: minele de aur ale familiei Daglo au semnat contracte cu nominalizații liderului Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit Trezoreriei americane. Astăzi, "Grupul Wagner nu luptă în Sudan, dar are consilieri tehnici", a declarat pentru AFP expertul american Cameron Hudson.

Baza din spate a lui Hemetti se află în Libia. Zonele controlate de mareșalul Khalifa Haftar, omul puternic din estul Libiei, constituie o "răscruce a livrărilor de arme către FSR" , potrivit lui Krieg. "Emiratele Arabe Unite au trimis oamenilor lui Haftar, între 2019 și 2021, tone de arme, care acum pot fi date FSR fără a fi urmărite", continuă el, semnalând "imagini cu arme emirate descoperite în Sudan".

Alți străini s-au invitat în haosul din Sudan în urma fugii generale a diplomaților, angajaților ONU și a altor expatriați. "Mai multe companii private mici, formate în principal din foste forțe speciale britanice, au evacuat oameni uneori pentru 20.000 până la 50.000 de dolari", raportează Hudson.

Pentru Alexander de Waal, specialist în Sudan, "banii și mitralierele sunt monede interschimbabile pe piața politică sudaneză". Și, după cum a scris în "London Review of Books", "Hemetti face comerț cu ambele".

Pentru el, "FSR reprezintă acum o întreprindere privată de mercenari transnaționali", "un operator de extracție și vânzare a aurului" și "brațul armat al imperiului comercial al lui Hemetti". Dacă acesta din urmă va câștiga, crede el, "statul sudanez va deveni o sucursală a acestei companii transnaționale".

Sursa: RADOR