Sudul Europei spune ”nu” propunerii Comisiei Europene de reducere a consumului de gaze
Grecia, Spania, Portugalia și Italia resping apelul UE cu privire la o reducere cu 15% a consumului de gaze naturale pentru a ajuta Germania, fiecare țară explicând motivele pentru care se opune acestei propuneri.
Poziția Greciei împotriva propunerii UE de a limita consumul de gaze naturale cu 15% a fost anunțată de purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou, subliniind că Atena a transmis Comisiei Europene propriile sale propuneri.
Potrivit lui Oikonomou, propunerile guvernului grec pentru atenuarea creșterii fără precedent a prețurilor la energie oferă soluții pentru această problemă, dar și pentru furnizarea de gaze naturale.
Grecia: Ne-am prezentat propriile propuneri
„Vom insista asupra acestor propuneri, considerând că linia acestor propuneri poate oferi soluții substanțiale statelor și consumatorilor europeni”, a adăugat reprezentantul guvernului grec.
Ministrul grec al energiei, Konstantinos Skrekas, a precizat, la rândul său, că Grecia și-a exprimat deja dezacordul față de propunerea Comisiei Europene și a întreprins și toate acțiunile necesare pentru a asigura o aprovizionare suficientă. El a adăugat că problema va fi discutată și o decizie va fi luată pe 26 iulie la Consiliul de Miniștri al UE.
Spania: Măsura nu este nici eficientă, nici echitabilă
Prima țară care a reacționat a fost Spania, ministrul Tranziției Ecologice, Teresa Ribera, respingând categoric ideea unei reduceri cu 15% a consumului de gaze naturale, așa cum a solicitat Bruxelles-ul și spunând că această măsură nu este nici necesară, nici „echitabilă” și nici „eficientă”.
După cum subliniază ministrul spaniol, „Familiile spaniole nu vor suferi întreruperi de gaz sau electricitate în casele lor”, iar „Spania va sprijini poziția industriei spaniole.
Portugalia: Propunerea nu este viabilă
Atitudinea Portugaliei a fost și ea negativă. Ministrul Mediului și Energiei, João Galamba, a criticat Comisia Europeană pentru că a conceput o propunere „neviabilă”, care obligă Portugalia „să rămână fără curent electric”.
„Sunt țări care nu se pot proteja și acum cer ajutor”, a spus ministrul portughez, amintind că în timpul crizei financiare a datoriilor publice din Sudul Europei, Nordul nu părea atât de unit.
Italia: Reducerea consumului ar pedepsi industria noastră
Reacțiile sunt puternice și în Italia, întrucât, înainte de a demisiona din funcția de prim-ministru, Mario Draghi se deplasase în Algeria pentru a încheia un acord de aprovizionare a Italiei cu gaze naturale.
„Pentru Italia, o reducere cu 15% a consumului ar pedepsi mai întâi industria țării, în special sectorul de producție. Dimpotrivă, o țară precum Germania care continuă să fie foarte dependentă de Moscova va beneficia de solidaritatea celorlalte state UE”, subliniază surse italiene din sectorul energetic.
Planul Comisiei Europene
Se reamintește că ieri Comisia Europeană le-a cerut celor „27” de state membre să își reducă voluntar consumul de gaze în următoarele opt luni, anunțând un pachet de măsuri menit să permită UE să facă față unei posibile întreruperi a aprovizionării cu gaze rusești.
Acest plan, care urmează să fie discutat pe 26 iulie la Consiliul European, prevede că fiecare țară va face „tot ce poate” pentru a reduce din august 2022 până în martie 2023 cu cel puțin 15% consumul de gaze în raport cu media ultimilor cinci ani.
În cazul unui „risc semnificativ de penurie severă sau cerere neobișnuit de mare”, și dacă eforturile voluntare nu sunt suficiente, poate fi activat un mecanism de alertă, după consultarea statelor, pentru a stabili „ținte obligatorii”.
„Folosim gaz din absolută necesitate”, a spus Galamba, care a mai adăugat că măsura va fi dificil de implementat în Portugalia, întrucât țara a fost nevoită să „crească mult consumul de gaze din cauza secetei [neobișnuite]” din acest an.
sursa: RADOR
Comentarii