Înainte de data simbolică de 24 februarie, care va marca al doilea an al invadării Ucrainei de către Rusia, Stockholmul anunță un sprijin militar record de aproximativ 633 de milioane de euro.

În opinia autorităților suedeze, acest ajutor acordat Ucrainei este esențial pentru a asigura securitatea pe termen lung a țării scandinave, relatează France 24.

Este un sprijin militar record. Suedia a anunțat marți un nou ajutor militar pentru Ucraina sub formă de echipamente în valoare de 7,1 miliarde de coroane sau aproximativ 633 de milioane de euro, în timp ce Kievul se luptă din greu împotriva Moscovei.

"Motivul pentru care continuăm să sprijinim Ucraina este o chestiune de umanitate și decență. Rusia a început un război ilegal, neprovocat și nejustificat", a declarat într-o conferință de presă ministrul suedez al apărării, Pål Johnson.

Cea mai mare parte a acestui ajutor constă în muniții de artilerie, nave de război, arme subacvatice (mine și torpile), rachete antitanc, grenade și sisteme antiaeriene solicitate de Kiev.

Acest pachet de ajutor, al cincisprezecelea acordat de Stockholm de la începutul războiului, vine cu câteva zile înainte de data simbolică de 24 februarie, cea de-a doua aniversare a invadării Ucrainei de către Rusia. 

"Situația din Ucraina este dificilă", a estimat ministrul suedez al apărării, promițând că va sprijini Kievul atât timp cât va fi necesar.

Trupele ruse sunt în ofensivă, în număr mare, pe când armata ucraineană nu are oameni, arme, muniție, iar ajutorul american este înghețat.

Ajutorul anunțat de guvernul suedez este, de asemenea, esențial pentru a asigura securitatea țării scandinave pe termen lung, a declarat în  conferința de presă Mikael Oscarsson, membru al Partidului Creștin Democrat (Kristdemokraterna), care aparține coaliției guvernamentale.

"Ar fi consecințe directe pentru securitatea noastră dacă Putin câștigă războiul”, a spus el.Acest ajutor vine la câteva zile după ce Ucraina a semnat acorduri bilaterale de securitate cu Berlinul, Parisul și Londra, la începutul acestui an, pentru a face față slăbiciunilor actuale ale NATO.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA