Forțele armate suedeze au desfășurat luni sistemul de apărare antiaeriană Patriot în jurul portului Gothenburg din sudul țării, pentru a vedea cum reacționează în eventualitatea - redusă - că Suedia e atacată, relatează EURACTIV.

Este pentru prima dată când sistemul american de apărare antirachetă Patriot - capabil să intercepteze rachete balistice, rachete de croazieră și aeronave pe o rază între 60 și 160 de kilometru - în funcție de racheta utilizată - a fost folosit de Forțele armate suedeze.

"Coasta de vest cu portul Gothenburg este importantă din punct de vedere strategic cu tot transportul derulat acolo și de aceea e esențial să poată fi protejat de acest sistem împotriva unui atac", a declarat pentru Aftonblader ofițerul de presă al Forțelor armate suedeze, Therese Fagerstedt.

"Nu e un exercițiu", a spus Fagerstedt, adăugând că desfășurarea sistemului e parte dintr-o operațiune de pregătire.

"Operațiunile pentru situații de urgență sunt efectuate pentru a testa cât de rapid și de eficient pot răspunde unitățile noastre de luptă într-o situație de criză. Operațiunea nu e determinată de nicio schimbare a nivelului de amenințare la adresa Suediei", a precizat pe site-ul său Agenția suedeză de apărare.

Forțele armate suedeze consideră scăzut riscul unui atac armat asupra Suediei, dar un astfel de scenariu nu poate fi exclus.

Urmare a războiului din Ucraina, Suedia și-a intensificat cheltuielile militare, inclusiv achiziționarea de rachete de apărare antiaeriană Patriot din SUA.

Doar anul trecut, Suedia a făcut două contracte, unul - în valoare de două miliarde de euro - depus de actualul guvern înainte de Crăciun, altul - în valoare de 114 milioane de euro - de către fostul guvern social-democrat în mai, potrivit SVT.

"Facem încă un pas către întărirea Suediei și a capabilităților noastre de apărare. Această investiție pavează drumul către o apărare antiaeriană semnificativ întărită. Acest lucru e cu atât mai important în contextul invadării Ucrainei de către Rusia", a spus în mai anul trecut Max Elger, pe atunci ministru de finanțe.