Șeful diplomației elvețiene anunță un posibil summit lângă Lucerna, pe 15 și 16 iunie, scrie Le Matin.

Va intra în istorie șeful diplomației elvețiene, Ignazio Cassis, ca omul care a reușit să readucă pacea în Ucraina? Suntem departe de asta, dar lucrurile se precipită din partea Bernei pentru organizarea unui summit la nivel înalt dedicat păcii.

Anunțată inițial pentru Geneva, această întâlnire ar urma să aibă loc pe 15 și 16 iunie la hotelul de lux Bürgenstock, lângă Lucerna, deasupra lacului celor patru cantoane, după cum au confirmat miercuri, la Berna, Ignazio Cassis și președinta Confederației, Viola Amherd.

În ianuarie 2024, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, Viola Amherd l-a primit la Berna pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Cu această ocazie a luat naștere proiectul comun de organizare a acestei conferințe de pace în Elveția.

Chiar dacă rușii au refuzat din start invitația, Ignazio Cassis s-a apucat de treabă, ceea ce se pare că a dat roade. "În timpul unei prime etape exploratorii", comunică Consiliul Federal, "Elveția a purtat discuții cu membrii G7, cu UE, precum și cu reprezentanți ai țărilor din Sud - China, India, Africa de Sud, Brazilia, Etiopia și Arabia Saudită".

În cadrul ședinței de miercuri, membrii Consiliului Federal au luat act de rezultatele acestei etape exploratorii și au decis să meargă mai departe. Guvernul constată că organizarea acestei conferințe "primește sprijin important la nivel internațional". 

În așteptarea rușilor 

Această întâlnire ar trebui să servească drept platformă de dialog "pentru a găsi căile care pot duce la o pace globală, justă și durabilă pentru Ucraina, bazată pe dreptul internațional și pe Carta Națiunilor Unite". Și, dacă este posibil, ar urma să conducă "la o foaie de parcurs concretă pentru participarea Rusiei la procesul de pace".

"Consiliul Federal este conștient de faptul că mai sunt unele necunoscute de acum și până în iunie", a scris Consiliul Federal în comunicatul de presă, "dar consideră că este responsabilitatea sa să contribuie la procesul de pace din Ucraina, ținând cont de lunga tradiție diplomatică a Elveției și de reacțiile încurajatoare observate în timpul fazei exploratorii.

Cât despre prezența președintelui Statelor Unite, Joe Biden, la acest eveniment, aceasta nu este nici infirmată, nici confirmată.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA