Reuniunea liderilor țărilor amazoniene va avea loc pe 8 și 9 august, în orașul brazilian Belém.

Liderii celor opt țări care vor participa la Summit-ul Amazoniei, pe 8 și 9 august, în orașul Belém, sunt impresionați de propunerea președintelui Luiz Inácio Lula da Silva de a stabili ca obiectiv oprirea defrișării ilegale a pădurii până în 2030, scrie publicația braziliană O Globo.

Potrivit directoarei Direcției Mediu din cadrul Itamaraty (denumire sub care mai este cunoscut Ministerul Relațiilor Externe al Braziliei, ca urmare a numelui purtat de clădirea în care își are sediul - n. trad.), Maria Angélica Ikeda, în ciuda acestei prevederi, orice decizie va trebui să fie adoptată în unanimitate.

"Am ascultat mult poziția fiecărei țări în această privință. Încercăm să ajungem la obiective comune", a declarat aceasta.

După cum a anticipat O GLOBO lunea trecută, defrișarea este o problemă centrală pentru Summit-ul Amazoniei. Totuși, probleme precum exploatarea petrolului, mineritul și recunoașterea pământurilor indigene pot ajunge într-un impas în redactarea textului final al manifestării, care ar urma să cuprindă 130 de articole.

Secretarul pentru Climă, Energie și Mediu al Itamaraty, André Corrêa do Lago, a declarat că țările vecine, pe lângă Brazilia, vor primi resurse din Fondul Amazonia pentru proiecte de mediu.

Lago a subliniat că, deși recunosc că devastarea pădurii amazoniene contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră, oprirea defrișărilor ar rezolva doar 10% din problemele cauzate de încălzirea globală.

"Trebuie să arătăm lumii că suntem pe deplin conștienți", a declarat acesta.

Secretara pentru America Latină și Caraibe de la Itamaraty, Gisela Padovan, a subliniat faptul că problema suveranității țărilor amazoniene este fundamentală. Ea a subliniat că Brazilia nu poate avea grijă doar ea de o regiune care este prezentă în opt țări.

"Suntem deschiși către cooperare, dar administrarea este a noastră", a afirmat diplomata.

Până în momentul de față, președinții Ecuadorului, Guillermo Lasso — care va trimite un reprezentant, întrucât se confruntă cu o criză în țara sa — și Surinamului, Chan Santokhi, nu vor fi prezenți. Celelalte țări - Brazilia, Bolivia, Venezuela, Peru, Columbia și Guyana - vor avea reprezentanți în orașul Belém.

Au fost invitați și reprezentanți ai celor două republici Congo, ai Indoneziei, Germaniei, Norvegiei și Franței. Președintele francez, Emmanuel Macron, care chiar a semnalat că se va afla în orașul Belém, nu și-a confirmat prezența, notează Eliane Oliveira. 

Sursa: RADOR