Un summit pentru nimic: acesta este sentimentul care a dominat în Brazilia la finalul summit-ului pentru Amazon, care a avut loc pe 8 și 9 august în orașul Belém, scrie Liberation.

Au trecut paisprezece ani de când nu s-au mai întâlnit președinții țărilor membre ale Organizației Tratatului de Cooperare Amazon (OTCA), care reunește Brazilia, Bolivia, Columbia, Ecuador, Venezuela, Guayana, Peru și Surinam. De asemenea, această întâlnire s-a dorit a fi istorică în intenția organizatorului ei, Lula da Silva, care dorește să facă din Brazilia un jucător cheie în geopolitica climatică.

Cu toate acestea, comunicatul final „a expus doar diferențele dintre guverne, precum și decalajul dintre acestea și societățile lor civile”, regretă publicația online Sumaúma. Solicitările asociațiilor amerindiene și de protejare a mediului, care s-au întâlnit în avans – tot la inițiativa Braziliei – pentru a formula propuneri pentru factorii de decizie, au fost ignorate.

În loc de ținte cuantificate pentru eliminarea defrișării celei mai mari păduri tropicale de pe planetă, Declarația de la Belém se mulțumește să enunțe un angajament general de conservare a acesteia. „Acest summit este un eșec, care dezvăluie defectele unui modus operandi diplomatic al Braziliei”, insistă Eduardo Viola, profesor de relații internaționale la Fundația Getulio-Vargas.

„O astfel de reuniune nu poate fi convocată fără acordul prealabil cu celelalte părți. Evident, leadershipul lui Lula în țările amazoniene este limitată”. Omul forte din Brazilia, o țară care deține singură mai mult de 60% din bazinul Amazonului, și-a stabilit obiectivul de a elimina defrișarea terenurilor din toate ecosistemele până în 2030.

Dar Lula nu a reușit să convingă Bolivia și Venezuela să-i urmeze exemplul. „Oricum, Brazilia este singurul stat OCTA care are mijloace pentru a controla defrișările [Franța nu este membră, chiar dacă deține o porțiune din Amazonia pe teritoriul Guyanei]”, reia Viola.

Comunicatul de presă nu interzice prospecțiuni ale petrolului în Amazon, așa cum a cerut Columbia. Motivul? Lula, care nu este la prima contradicție, s-a dovedit a fi în favoarea forajelor la gurile Amazonului...

Sursa: RADOR