"În aceste zile Italia a fost în centrul lumii, iar ochii lumii au fost ațintiți asupra noastră", a declarat premierul Giorgia Meloni, care a publicat un videoclip pe rețelele de socializare de la Borgo Egnazia, unde s-a desfășurat summitul G7.

Liderii G7 au adoptat declarația finală. Documentul complet a fost publicat pe site-ul oficial și este format din 36 de pagini, potrivit Rai News.

De la referirile la drepturile comunității LGBT la absența cuvântului avort, de la problema migranților la avertismentele care vizează China și Rusia și la apelul la pace în Orientul Mijlociu; de la debutul Planului Mattei pentru Africa la summitul G7 până la extinderea de neoprit a inteligenței artificiale. Acestea sunt punctele principale ale concluziilor summitului liderilor de la Borgo Egnazia, asupra căruia a existat o convergență între cei șapte mari conducători ai planetei.

"Așteptăm cu nerăbdare Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris și îndemnăm toate țările să respecte armistițiul olimpic în mod individual și colectiv, așa cum prevede rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite: "Construirea unei lumi pașnice și mai bune prin sport și Jocurile Olimpice", adoptată la 15 noiembrie 2023", scrie în concluziile declarației finale a liderilor G7 de la Borgo Egnazia, în Puglia.

Cooperare militară sporită între Coreea de Nord și Rusia, inclusiv exportul de către Phenian și achiziționarea rusă de rachete balistice nord-coreene, care sunt folosite împotriva Ucrainei, denunță liderii G7 în proiectul declarației finale a summitului, exprimând o "condamnare în cei mai fermi termeni". Țările G7 își exprimă, de asemenea, "îngrijorarea profundă cu privire la posibilul transfer de tehnologie nucleară sau de rachete balistice către Coreea de Nord".

Liderii G7 reuniți la Borgo Egnazia au reiterat angajamentul pe frontul drepturilor comunității LGBT. "Reafirmăm angajamentul nostru de a ajunge la egalitatea de gen și de emancipare a femeilor și fetelor în toată diversitatea lor, prin participarea deplină, egală și semnificativă în toate sferele societății. Ne exprimăm preocuparea puternică față de reducerea drepturilor femeilor, fetelor și comunității LGBTQIA+ din întreaga lume, în special în perioadele de criză, și condamnăm ferm toate încălcările și abuzurile drepturilor omului și ale libertăților fundamentale".

"Vom continua să promovăm și să protejăm drepturile lor în toate sferele societății și să integrăm constant egalitatea de gen în toate domeniile politice. Vom lucra cu parteneri globali pentru a promova egalitatea de gen în forurile multilaterale".

Pentru femeile defavorizate, "împreună cu instituțiile financiare internaționale, vom debloca cel puțin 20 de miliarde de dolari în trei ani în investiții pentru promovarea emancipării".

G7 a exprimat "importanța unificării Fâșiei Gaza cu Cisiordania sub Autoritatea Palestiniană" și a subliniat că "recunoașterea unui stat palestinian, la momentul oportun, ar fi o componentă crucială". După cum se precizează în proiectul declarației finale a G7 de la Borgo Egnazia, liderii și-au reiterat "angajamentul ferm față de o soluție cu două state" pentru criza din Orientul Mijlociu, în care "două state democratice, Israel și Palestina", să conviețuiască cot la cot în pace în interiorul granițelor sigure și recunoscute, în conformitate cu dreptul internațional și rezoluțiile relevante ale Națiunilor Unite''. Condamnând, în acest sens, "violența extremistă în creștere a coloniștilor", care reprezintă o "amenințare la adresa păcii".

Prin urmare, G7 "a salutat numirea noului Cabinet al Autorității Palestiniene", exprimându-și sprijinul pentru ca acesta să poată "întreprinde reformele necesare pentru a-i permite să își îndeplinească responsabilitățile în Cisiordania și, în urma conflictului, în Gaza''. Susținând că "menținerea stabilității economice în Cisiordania este fundamentală pentru securitatea regională", G7 "a cerut Israelului să ia măsurile necesare pentru a se asigura că serviciile bancare corespondente între băncile israeliene și cele palestiniene să rămână în vigoare" și ''să fie eliminate alte măsuri pentru a evita înrăutățirea ulterioară a situației economice din Cisiordania''.

"De asemenea, tuturor părților li se cere să se abțină de la orice acțiune unilaterală, care subminează perspectiva unei soluții cu două state, inclusiv extinderea colonizării israeliene și "legalizarea" avanposturilor așezărilor".

G7 și-a exprimat sprijinul deplin și unanim pentru acordul elaborat de președintele american Joe Biden pentru o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza, eliberarea tuturor ostaticilor, o creștere semnificativă și de durată a fluxului de asistență umanitară în întreaga Fâșie Gaza și încheierea durabilă a conflictului, scrie în proiectul declarației finale a G7 din Borgo Egnazia, explicând că interesele de securitate ale Israelului și siguranța civililor palestinieni din Gaza trebuie garantate''. Prin urmare, liderii G7 au făcut apel la Hamas "să accepte și să pună în aplicare pe deplin și fără echivoc propunerea de încetare a focului, așa cum este subliniată în rezoluția 2.735", cerând "țărilor cu influență asupra Hamas să contribuie pentru a se asigura că face acest lucru". G7 salută faptul că Israelul a acceptat propunerea elaborată de Administrația SUA și disponibilitatea de a merge mai departe cu aceasta.

"Căutăm relații constructive și stabile cu China și recunoaștem importanța angajamentului direct și sincer pentru a exprima preocupările și a gestiona diferențele", se arată într-un pasaj din raportul final.

"Acționăm în interesul nostru național", scriu liderii G7, dar "având în vedere rolul Chinei în comunitatea internațională, cooperarea este necesară pentru a aborda provocările globale și continuăm să ne angajăm în domenii de interes comun. Cerem Chinei să-și intensifice eforturile de a promova pacea și securitatea internațională și de a colabora cu noi pentru a aborda crizele climatice, de biodiversitate și de poluare, de a combate traficul ilicit de droguri sintetice, de a asigura stabilitatea macroeconomică globală, de a sprijini securitatea globală a sănătății și de a aborda situațiile cele mai vulnerabile, printre care 'sustenabilitatea datoriei' și nevoile de finanțare ale țărilor".

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că "este important ca lumea islamică să fie unită împotriva politicilor genocide implementate de Israel în teritoriile palestiniene", a relatat Guvernul de la Ankara, citând cuvintele liderului turc în cadrul unei întâlniri cu președintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, la G7.

"Președintele Erdogan a declarat că asigurarea unei încetări imediate și permanente a focului în Gaza și facilitarea furnizării de ajutoare umanitare în regiune pentru palestinieni ar trebui să fie plasate pe primul loc pe agendă și ar trebui depuse eforturi pentru atingerea acestor obiective", se arată în comunicat. În timpul întâlnirii, Erdogan și Mohammed Bin Zayed au discutat și despre relațiile dintre Turcia și Emirate, precum și despre probleme regionale și globale.

Președintele Turciei, Recep Erdogan, i-a cerut omologului său brazilian Luiz Inacio Lula da Silva sprijin pentru cererea Ankarei de a adera la BRICS, blocul de țări format inițial din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud și căruia în 2023 i s-au alăturat Egiptul, Etiopia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Iran, scrie într-o declarație a Guvernului brazilian, publicată la finalul întâlnirii bilaterale dintre cei doi lideri, desfășurată vineri pe marginea G7, unde se mai precizează că Lula a declarat că vrea să susțină cererea Turciei și că intenționează să viziteze țara situată în regiunea care leagă Europa de Orientul Mijlociu. Erdogan a confirmat, la rândul său, că se va afla în Brazilia pentru Summitul G20, pe 18 și 19 noiembrie, la Rio de Janeiro.

Înainte de a se întoarce la Vatican, Papa Francisc s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden la G7, așa cum fusese anunțat. A fost una dintre ultimele întâlniri ale Papei de vineri după-amiază, la Borgo Egnazia. Anterior, Sfântul Părinte a avut și o întâlnire confidențială cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

"Giorgia este fantastică. Relațiile bilaterale dintre Italia și Regatul Unit sunt cele mai puternice pe care le putem aminti și acest lucru poate fi văzut într-un mod tangibil", a declarat prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, în cadrul unei conferințe de presă la finalul G7, la Borgo Egnazia, subliniind în special împărtășirea ideilor cu privire la problema imigrației ilegale. "Giorgia merită laude uriașe pentru un summit G7 incredibil de reușit", a spus Sunak, care a vorbit despre Meloni ca fiind "o gazdă minunată și o persoană adorabilă".

Despre Rusia, Sunak a spus: "Să nu confundăm pacea cu capitularea: Putin este agresorul, Rusia a răspândit distrugerea și foametea", reiterându-și sprijinul pentru Ucraina: "Sprijinul nostru nu se va încheia astăzi, ci va fi pe termen lung", chiar și cu o posibilă schimbare de guvern, după alegerile din iulie. "Vrem să ajungem la 2,5% din PIB pentru Apărare. Lumea este mai periculoasă ca oricând, Rusia este o amenințare la adresa valorilor noastre, nu se va opri dacă va reuși în Ucraina", a adăugat premierul britanic, confirmând: "Cu siguranță, nu vor exista pași înapoi în această creștere pentru Apărare, face parte din protecția poporului britanic".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA