După compromisuri obţinute cu greu, Trump şi-a retras brusc sprijinul faţă de comunicatul final al summit-ului G7 din Canada, dând vina pe premierul Justin Trudeau. Preşedintele american a făcut anunţul pe Twitter.

Cancelarul german, Angela Merkel, declara sâmbătă că liderii prezenţi la summitul G7 de la Malbaie (Canada) au convenit asupra unei poziţii comune în ceea ce priveşte comerţul, dar declaraţia finală va marca excepţia americană în privinţa problemelor legate de mediu şi climă.

Declaraţia finală avea însă să nu se mai producă, după ce Donald Trump a anunţat pe Twitter că s-a răzgândit în această privinţă.

Plecat mai devreme de la summitul din Canada, pentru a se duce în Singapore, unde are prevăzut pentru marţi summitul istoric cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, Trump s-a dezlănţuit pe reţeaua de socializare împotriva aliaţilor europeni.

Preşedintele american a postat mai multe mesaje, în care i-a acuzat pe partenerii SUA din G7 de practici comerciale incorecte.

Ţinta principală a fost premierul canadian, Justin Trudeau, pe care Trump l-a scos vinovat de eşecul summit-ului, după ce anterior îi dăduse "o notă maximă".

"Comerţul corect trebuie numit acum comerţ prostesc, dacă nu este reciproc", a scris Trump, evocând deficitul comercial dintre SUA şi Canada.

 

"De ce ar trebui ca eu, ca preşedinte al SUA, să permit ţărilor să realizeze excedente comerciale masive, aşa cum au făcut timp de decenii, în timp ce fermierii, muncitorii şi contribuabilii noştri trebuie să plătească un preţ atât de mare şi de inechitabil? Nu e corect faţă de cetăţenii americani. Deficit comercial de 800 de miliarde de dolari", a mai scris liderul de la Casa Albă într-o altă postare.

"Foarte necinstit şi slab", l-a caracterizat Donald pe Justin Trudeau.

El s-a referit din nou la contribuţiile naţionale la bugetul NATO,

"SUA plătesc aproape întregul cost al NATO, protejând multe din ţările care ne jecmănesc în comerţ (plătesc doar o fracţiune fracţiune din cost şi râd). UE a avut un surplus de 151 de miliarde de dolari, ar trebui să plătească mai mult pentru armate. Germania plăteşte 1% din PIB către NATO, în timp ce noi plătim 4% dintr-un PIB mult mai mare... Protejăm Europa (ceea ce e bine) cu pierderi financiare uriaşe, pe urmă suntem călcaţi în picioare în privinţa comerţului. Vine schimbarea", a anunţat Trump.

Sâmbătă, liderul american susţinea contrariul: Summitul G7 a fost un succes şi dezbaterile au fost "extrem de productive".

Ordinea mondială, sfidată chiar de SUA, principalul său arhitect şi garant

"Cel mai mult mă îngrijorează să văd că ordinea mondială, bazată pe reguli comune, este sfidată nu de suspecţii obişnuiţi, ci, în mod surprinzător, de principalul său arhitect şi garant: SUA", a declarat vineri preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, prezent şi el la summitul din Canada.

Cancelarul german, Angela Merkel, a calificat mesajele lui Trump drept "descurajatoare" şi "deprimante", dar a declarat că reuniunea din Canada nu reprezintă sfârşitul parteneriatului transatlantic. Ea a reiterat faptul că europenii nu se mai pot baza pe americani în privinţa apărării şi trebuie să-şi ia soarta în propriile mâini.

Merkel a precizat că Bruxellesul va lua contramăsuri la tarifele SUA aplicate importurilor de oţel şi aluminiu. Acelaşi lucru a fost anunţat şi de Canada.