Radiodifuzorul public japonez (NHK) transmite că participanții la Summitul Global pentru Pace din Elveția urmează să primească un draft de declarație comună care nu va include un apel pentru retragerea trupelor ruse din Ucraina.

NHK amintește că, potrivit guvernului elvețian, la summit vor fi prezente 90 de țări și organizații.

Proiectul de declarație comună conține doar trei dintre cele 10 puncte ale Formulei de pace propuse de președintele Volodimir Zelenski:

- securitatea centralelor nucleare;

- siguranța alimentară;

- eliberarea tuturor prizonierilor și întoarcerea copiilor care au fost deportați în Rusia.

În același timp, documentul nu cere retragerea teroriștilor ruși de pe teritoriul ucrainean și nici restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei. Cu toate acestea, declarația comună va sublinia importanța participării Federației Ruse la discuțiile privind instaurarea păcii.

"Potrivit unor surse diplomatice, retragerea trupelor ruse și alte prevederi pe care Ucraina le solicită nu au fost incluse în proiectul de declarație, ținând cont de pozițiile unor țări din Asia și din Orientul Mijlociu cu economii în creștere rapidă și care mențin legături cu Rusia", adaugă NHK, preluat de RBC.

Summitul Global pentru Pace din Elveția va avea loc în perioada 15-16 iunie. În cadrul evenimentului, țările și organizațiile participante vor discuta și despre Formula de pace propusă de Kiev, care, la rândul său, ar trebui să contribuie la încheierea războiului în condiții echitabile.

Între timp, Viola Amherd, președinta Confederației Elvețiene, a anunțat că țara sa înregistrează o creștere a numărului de atacuri cibernetice și campanii de dezinformare, înaintea Summitului Global pentru Pace.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA