Alegătorii din 12 state americane votează, marți, în cadrul alegerilor primare din SUA. Donald J. Trump la republicani și Hillary Clinton la democrați vor încerca să-și consolideze victoriile de până acum. Sondajele îi dau favoriți pe cei doi.

Super Tuesday a apărut în 1988 pentru a combate așa-numitul "sindrom Iowa". Micul stat Iowa, care dă întotdeauna startul alegerilor primare, a fost criticat adesea pentru că nu ar fi tocmai reprezentativ pentru electoratul american, relatează BBC Online. Astfel a apărut Super Tuesday, o zi în care mai multe state organizează alegeri, zi care poate fi decisivă în cursa internă a partidelor pentru nominalizarea candidaților la Casa Albă.

În ce state se votează?

Partidul Republican: 11 state vor vota. În Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont și Virginia se organizează alegeri primare, în timp ce în Alaska și Minnesota au loc caucus-uri.

Partidul Democrat: se votează în 11 state. În Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont și Virginia au loc alegeri primare, iar în Colorado, Minnesota și în Samoa Americană se desfășoară caucus-uri. Totodată, democrații aflați în afara SUA își vor exprima opțiunile.


Câți delegați sunt în joc?

Partidul Republican. Până acum, Donald Trump are 82 de delegați, Ted Cruz - 17 și Marco Rubio - 16. La alegerile de Super Tuesday se vor repartiza 595 de delegați, adică 25% din total. Un candidat are nevoie de 1.237 de delegați pentru a câștiga nominalizarea partidului.

Partidul Democrat. Hillary Clinton a obținut 546 de delegați, iar Bernie Sanders 87. Cei doi se vor lupta, marți, pentru 865 de delegați. Un candidat trebuie să obțină 2.383 de delegați pentru a reprezenta Partidul Democrat în curca pentru Casa Albă.

Democrații au și "super delegați" - oficiali influenți ai partidului care au rolul de a pune frână candidaților ce sunt în contradicție cu platforma partidului. Până acum, Hillary Clinton are cei mai mulți super delegați, dar ei își pot schimba susținerea, în cazul în care foarte mulți susținători ai partidului îl votează pe Sanders.

Ce state trebuie urmărite?

Texas: The Lone Star are cel mai mare număr de delegați (55 la republicani și 252 la democrați). De aici e originar Ted Cruz, care reprezintă Texasul în Senat. De altfel, Cruz e favorit aici, însă Donald Trump conduce în sondaje în restul statelor unde au loc marți primare.

Massachusetts: Votanții moderați i-ar mai putea tăia elanul lui Trump. Primarele de aici sunt deschise, ceea ce înseamnă că oricine poate vota, indiferent de simpatiile politice. Cel mai important cotidianul din acest stat, Boston Globe, a luat o decizie neobișnuită, făcând apel la republicani să-l voteze pe guvernatorul de Ohio John Kasich pentru a slăbi poziția lui Trump.


Sondaj CNN/ORC:

Potrivit ultimului sondaj CNN înainte de Super Tuesday, la republicani, Donald Trump este cotat la 49%, Marco Rubio - 16%, Ted Cruz - 15%, Ben Carson - 10% și John Kasich - 6%.

La democrați, Hillary Clinton are cu 20% mai mult față de senatorul de Vermont Bernie Sanders.

Cine rămâne, cine pleacă?

În trecut, Super Tuesday s-a dovedit decisivă în mai multe rânduri. Anul acesta, rezultatul ar putea să nu fie atât de clar. Întrucât în multe state delegații se distribuie proporțional, candidați republicani precum Marco Rubio și John Kasich ar putea aștepta până pe 15 martie când au loc alegeri în state importante, precum Florida și Ohio, unde se aplică principiul "winner-take-all".

E posibil ca neurochirurgul Ben Carson să pună capăt campaniei după Super Tuesday. Rezultatele sale au fost sub așteptări în primele patru state și mulți se întreabă de ce nu a renunțat deja.

La democrați, se estimează că Bernie Sanders va rămâne în cursă, chiar dacă fostul secretar de stat Hillary Clinton va câștiga detașat.