Ministerul rus de externe a transmis că a remarcat numeroase declarații ostile care vizează Rusia în ceea ce privește starea de sănătate a opozantului Kremlinului, Aleksei Navalnîi, după ce Germania a anunțat că acesta a fost otrăvit cu noviciok.

„În legătură cu aceste comentarii impertinente... potrivit cărora (Noviciok) a fost dezvoltat aici, este imperativ să spunem următoarele. Ani la rândul, specialiști din multe țări occidentale și din structurile specializate ale NATO au lucrat cu acest grup amplu de componente chimice”, a scris Ministerul de Externe al Federației Ruse într-o declarație.

Guvernul german a anunțat miercuri că examenele medicale efectuate asupra opozantului rus Aleksei Navalnîi de către un laborator al armatei germane au adus „proba fără echivoc” a faptului că acesta a fost otrăvit „cu un agent neurotoxic de tip noviciok”.

Lui Aleksei Navalnîi i s-a făcut rău, la 20 august, în timp ce se afla la bordul unui avion, în Siberia, și se îndrepta către Moscova, după ce a băut ceai pe un aeroport.

El a fost spitalizat inițial la Omsk, în Siberia, însă a fost transferat la 22 august în Germania, unde medici au suspectat rapid o otrăvire cu un inhibitor al colinesterazei, între care se află și noviciok.