CE analizează posibilitatea de a impune vize americanilor și canadienilor care călătoresc în UE, potrivit unor surse Reuters. Măsura ar putea fi luată din cauza faptului că SUA nu a inclus în Visa Waiver câteva state membre, printre care și România.

Comisia Europeană ar putea discuta subiectul marțea viitoare, cu o săptămână înainte de turneul președintelui Barack Obama în Europa. O astfel de inițiativă ar putea stârni noi tensiuni în negocierile dintre Bruxelles și Washington privind Parteneriatul transatlantic de comerț și investiții (TTIP).

"O dezbatere și o decizie politice sunt, evident, necesare într-o chestiune atât de importantă. Dar există un risc real ca UE să impună un regim de vize pentru cele două" state, a declarat o sursă europeană pentru Reuters.

Washington și Ottawa impun în continuare vize pentru cetățenii din România și Bulgaria, țări care au aderat la Uniunea Europeană în 2007. SUA impun vize și pentru croați și ciprioți, darși pentru polonezi, deși Polonia face parte din Spațiul Schengen.

Negocierile privind TTIP se află într-un moment crucial, deoarece ambele părți cred că acordul transatlantic are mai multe șanse să fie aprobat în mandatul președintelui Barack Obama, care se încheie în ianuarie 2017.

Obama va vizita Marea Britanie înainte de a se întâlni, pe 24 aprilie, cu cancelarul Angela Merkel, la Târgul de la Hanovra, Germania.