Trei presupuși spioni în favoarea Rusiei din Marea Britanie au fost arestați și acuzați într-o investigație majoră de securitate națională, relatează BBC.

Trei presupuși spioni pentru Rusia în Marea Britanie au fost arestați și acuzați într-o investigație majoră de securitate națională, dezvăluie BBC.

Cei trei acuzați, toți cetățeni bulgari, au fost reținuți în februarie și sunt ținuți în custodie de atunci.

Ei sunt acuzați de posesie de documente de identitate cu „intenție improprie" și se presupune că știau că sunt false.

Se presupune că lucrau pentru serviciile de securitate ruse.

Documentele includ pașapoarte, cărți de identitate și alte documente pentru Marea Britanie, Bulgaria, Franța, Italia, Spania, Croația, Slovenia, Grecia și Cehia.

Cei trei fac parte dintr-un grup de cinci persoane arestate în februarie sub suspiciunea unei infracțiuni conform Legii Secretelor Oficiale.

Ei au fost reținuți de Poliția Metropolitană, care se ocupă și de cazurile de spionaj.

E vorba de Orlin Roussev, în vârstă de 45 de ani, din Great Yarmouth, Norfolk Bizer Djambazov, în vârstă de 41 de ani, din Harrow, nord-vestul Londrei, și Katrin Ivanova, în vârstă de 31 de ani, cu aceeași adresă din Harrow. Aceștia rămân în custodie și urmează să apară în instanță la Old Bailey.

Cei trei trăiesc în Marea Britanie de ani de zile, având diverse locuri de muncă și schimbând locuințele.

Roussev are antecedente în ceea ce privește afacerile cu Rusia.

El s-a mutat în Marea Britanie în 2009 și a petrecut trei ani lucrând în domeniul serviciilor financiare.

Profilul său online de pe LinkedIn menționează că ulterior a deținut o afacere în domeniul informațiilor pe baza semnalelor electromagnetice, care implică interceptarea comunicațiilor sau semnalelor electronice.

Roussev, ale cărui date recente de contact sunt asociate cu o pensiune de pe litoral în Great Yarmouth, menționează de asemenea că a fost consilier al Ministerului Bulgar al Energiei.

În Harrow, foști vecini i-au descris pe Djambazov și pe Ivanova ca pe un cuplu.

Djambazov este descris ca șofer pentru spitale, iar Ivanova se descrie pe profilul său online de pe LinkedIn ca asistentă de laborator pentru o afacere privată din domeniul sănătății.

Cei doi, care s-au mutat în Marea Britanie acum aproximativ un deceniu, au gestionat o organizație comunitară care oferea servicii persoanelor bulgare, inclusiv familiarizarea acestora cu „cultura și normele societății britanice".

Conform documentelor online ale statului bulgar, ei au lucrat și pentru comisiile electorale din Londra care facilitează votarea în alegerile bulgare pentru cetățenii care trăiesc în străinătate.

Într-un interviu acordat BBC, vecinii de la cele două case în care cuplul a locuit anterior au spus că aduceau plăcinte și prăjituri ca daruri.

La ultima lor casă din Harrow, vecinii au spus că detectivii au petrecut o cantitate semnificativă de timp percheziționând locuința. 

Cei trei acuzați urmează să fie judecați la Old Bailey din Londra în ianuarie. Ei nu și-au declarat încă pledoaria în fața acuzațiilor.

Poliția antiteroristă a vorbit public despre creșterea timpului petrecut pe amenințările suspectate din partea statului și spionaj, în special în ceea ce privește Rusia.

Îngrijorarea lor vine în urma incidentelor notorii din ultimii ani legate de operațiunile serviciilor de informații rusești în Marea Britanie.

În 2018, agenți ruși au încercat să-l omoare fostul agent dublu Serghei Skripal și pe fiica sa, Iulia, în Salisbury, Wiltshire, folosind agentul chimic Noviciok. Cei doi, precum și detectivul Nick Bailey, care a intervenit pentru a-i salva, au fost tratați în spital și ar fi putut muri.

În același an, Dawn Sturgess - care nu avea nicio legătură cu familia Skripal - a murit după ce a fost expusă la agentul chimic, care fusese lăsat într-o sticlă de parfum în Wiltshire.

În 2006, fostul ofițer de informații rus Alexander Litvinenko a fost ucis în Londra după ce a fost otrăvit de asasini care lucrau pentru statul rus.