Într-un context tensionat provocat de războiul din Ucraina, Uniunea Europeană a ales să se protejeze de riscurile spionajului prin reducerea numărului de vize acordate rușilor, informează Le Point.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina oferă Moscovei posibilitatea de a-și reînnoi rețeaua de spionaj în țările occidentale. De la începutul conflictului, pe 24 februarie 2022, 452 de ofițeri ruși au fost expulzați în întreaga lume. După cum subliniază "Le Monde", Franța a avut o pondere mare prin demiterea a 41 de diplomați.

Mai rău, cererile de viză sunt acum studiate cu mai multă atenție. Astfel, în jur de 200 de diplomați ruși nu ar fi putut fi repartizați în Uniunea Europeană. Controalele intensificate din cele 27 de țări membre UE servesc pentru a împiedica rușii să trimită elemente ale serviciilor lor secrete, fie că sunt civile sau militare. "Peisajul spionajului rus rămâne foarte îngrijorător, dar, de acum încolo, credem că scutul este pe măsura sabiei", mărturisește un înalt oficial francez vizibil liniștit.

Autoritățile franceze cred că rețeaua de spionaj s-ar putea să-și fi modificat aria de recrutare. De acum înainte, spionii ar fi aleși de la distanță, dincolo de granițele Rusiei. Pentru a face acest lucru, factorii de decizie de dincolo de Urali ar folosi rețelele sociale, dar și servicii de mesagerie criptate. Printre ținte se numără simpatizanții cauzei ruse și exilații.

În fața acestei creșteri a recrutării, autoritățile franceze au ales să acționeze. Direcția Generală de Securitate Internă (DGSI) verifică și dosarele cetățenilor ruși considerați obișnuiți, dar care ar putea contraveni intereselor Franței.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA