Oponenții lui Donald Trump s-au angajat sâmbătă în prima lor demonstrație de forță de la realegerea miliardarului, mărșăluind cu miile în câteva sute de orașe din Statele Unite, scrie „Courrier International” (Franța).

„Au demonstrat pentru a apăra parcurile naționale și întreprinderile mici, educația publică și asistența medicală pentru veterani, dreptul la avort și alegeri corecte”, relatează „New York Times”. „Au demonstrat împotriva tarifelor și oligarhilor, a banilor murdari și a fascismului, a deportării imigranților legali și a Departamentului pentru eficiența guvernamentală (DOGE)”, continuă ziarul.

„Demonstranților nu le-au lipsit cauzele când s-au adunat sâmbătă în orașele din toată țara pentru a protesta împotriva programului președintelui Trump”, rezumă cotidianul.

Potrivit CNN, au participat „milioane” sâmbătă la „peste 1.400 de demonstrații” în ”capitale ale statelor, clădiri federale, birouri ale Congresului, sedii ale Securității Sociale, parcuri și primării în toată țara” – oriunde ”ne putem asigura că ne aud”, au spus organizatorii. Cu un slogan șocant, „Jos labele!”, pentru a cere „sfârșitul acestei stăpâniri a puteri de către miliardari”.

„Aproape 600.000 de persoane” s-au înscris pentru a participa la proteste, potrivit Indivisible, una dintre organizațiile care conduc mișcarea „în colaborare cu o coaliție națională care include organizații pentru drepturile civile, veterani, grupuri pentru drepturile femeilor, sindicate și apărători ai drepturilor LGBTQ+”, precizează canalul american.

„Să se audă mai tare”

„Cealaltă America este din nou pe străzi”, notează „Il Corriere della Sera”, în seara unei mobilizări care marchează ”reapariția societății civile pe scena politică națională”.

Pentru că până în această săptămână, „a unsprezecea din a doua președinție a lui Donald Trump, rezistența nu a fost cu adevărat scrisă cu R mare”, observă „The Atlantic”.

„Contestația liderilor democrați a fost practic inexistentă, iar protestele împotriva politicilor lui Trump au fost modeste și sporadice”.

„Frustrarea cetățenilor față de noua administrație a depășit cu greu, la scară națională, nivelul unui vuiet îndepărtat”, afirmă revista americană, pentru care demonstrația „Hands off!”/ „Labele Jos!” de sâmbătă a fost „o încercare de a crește volumul”.

„Mobilizarea de sâmbătă răspundea și autocriticii”, adaugă „El País”. „Mulți din stânga – adică din stânga establishment-ului Partidului Democrat – au deplâns ceea ce consideră o lipsă de rezistență fermă împotriva lui Trump”.

„Partidul Democrat, rămas fără lider după înfrângerea electorală a Kamalei Harris” și după mai multe evenimente recente au scos la iveală „fisuri interne” în cadrul partidului, observă ziarul de la Madrid. „Dar recentul turneu în diferite părți ale țării al democraților Bernie Sanders și Alexandria Ocasio-Cortez, în fața unui public numeros, a părut să electrizeze opoziția anterior tăcută față de administrația Trump și miliardarul Musk”.

„Iată cum arată democrația”

De fapt, bannerele purtate în toată țara arătau furia și saturația anti-Trump. „Noi, poporul, suntem furioși”, „Canada nu este de vânzare”, se putea citi pe străzile din Los Angeles, unde „cântece sporadice punctau un flux continuu de tamburine, claxoane, aplauze și urale”, relatează „Los Angeles Times”.

Dunbar Dicks, 47 de ani, a participat la organizarea protestului. Voluntar la Indivisible Hollywood din 2016, el a declarat că grupul a revenit la viață și „a început să se organizeze la scurt timp după învestire”.

„Simțim că avem datoria să ne exercităm drepturile garantate de Primului Amendament [privind libertatea de exprimare] și o facem pur și simplu între orele de serviciu și când ne luăm copiii de la grădiniță”, a spus domnul Dicks, în timp ce zeci de oameni din spatele lui scandau: „Iată cum arată democrația”.

CNN notează că organizatorii au „trei” cereri principale: „Încetarea preluării controluolui de către miliardari asupra administrației Trump și oprirea corupției endemice; oprirea tăierii fondurilor federale pentru Medicaid, securitate socială și alte programe pe care se bazează lucrătorii; și încetarea atacurilor asupra imigranților, persoanelor trans și altor comunități”.

Manifestații în Europa

La Washington, unde mobilizarea a fost masivă, o mare parte dintre manifestanți erau angajați federali concediați – sau amenințați cu concedierea – de către guvern, în vreme ce „de la întoarcerea sa la Casa Albă, Trump s-a concentrat pe reducerea efectivelor federale”, pe care a încredințat-o șefului Tesla, amintește „Wall Street Journal”.

„Viteza cu care Elon Musk a remanierat și slăbit agențiile federale a dat naștere unei serii de contestări în justiție, inclusiv un ordin de restricție emis în martie care bloca temporar accesul angajaților DOGE la sistemele Administrației securității sociale”, precizează cotidianul conservator de afaceri.

Protestele nu s-au limitat la Statele Unite și „și în mai multe orașe europene, mulți imigranți nord-americani au ieșit în stradă pentru a-și exprima furia împotriva guvernului Trump”, relatează „Público”.

Manifestații au avut loc la Londra, Paris și Berlin, precum și la Lisabona, unde „au fost numeroase referiri la Revoluția Garoafelor și la libertatea de exprimare”, notează ziarul portughez. „Știm ce este fascismul și asta se întâmplă”, s-a plâns Caryl Hallberg, o americancă de 73 de ani care trăiește în Portugalia.

Sursa: Rador Radio România