Sute de milioane de euro au fost promise pentru reconstruirea Notre-Dame după incendiul devastator care a distrus parțial catedrala, relatează BBC Online.

UPDATE

Emmanuel Macron a promis că Notre-Dame va fi reconstruită în cinci ani.

+++

Focul, stins abia după 15 ore, a distrus acoperișul catedralei și a provocat prăbușirea turlei.

Pompierii, care au lucrat toată noaptea de luni spre marți, au reușit să salveze structura principală de piatră, inclusiv cele două turnuri.

Originea incendiului nu a fost stabilită. Procurorul din Paris Remy Heitz a declarat că "favorizează teoria unui accident", dar a decis ca 50 de persoane din subordinea sa să se ocupe de investigație, care va fi "lungă și complexă".

Alți oficiali au sugerat că incidentul ar putea avea legătură cu lucrările de renovare. 


Autoritățile nu au stat prea mult pe gânduri și și-au îndreptat atenția spre reconstruirea catedralei-simbol a Parisului.

Președintele Emmanuel Macron a promis reconstruirea clădirii istorice chiar înainte de stingerea completă a incendiului, iar cele mai bogate trei familii din Franța au anunțat marți că vor oferi peste 700 de milioane de euro.

Oferte de ajutor au sosit din toată lumea, președintele Consiliului European, Donald Tusk, făcând apel la implicarea statelor membre. "Știu, Franța ar putea să o refacă și singură, dar aici e în joc ceva mai mult decât ajutorul material. Noi suntem legați prin ceva mai important și mai profund decât Tratatele", a declarat Donald Tusk în plenul de la Strasbourg.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, le-a propus eurodeputaților să-și doneze banii de diurnă pentru ziua de marți pentru reconstrucția catedralei din capitala Franței. Dacă cei 751 de europarlamentari de la Strasbourg își vor dona diurnele de marți s-ar colecta 225.300 euro, a calculat agenția EFE, notând că se așteaptă ca donațiile unor membri ai Parlamentului European să fie mai mari. 


În incendiu a ars complet și șarpanta, scheletul din bârne al acoperișului catedralei. Aceasta era numită "la forêt" (pădurea), deoarece era făcută din lemn de stejar. Unele bârne datau din secolul al XII-lea. Stejarii folosiți atunci aveau deja 300 de ani.

Fundația Fransylva a făcut apel la cei 3,5 milioane de proprietari de păduri din Franța să doneze fiecare câteun stejar în vederea reconstruirii șarpantei, relatează Le Parisien. Jean-Etienne Rime, președintele fundației, a precizat că e nevoie de stejari între 150 și 200 de ani cu un diametru de 2-2,5 metri.