Sute de milioane de euro au fost promise pentru reconstruirea Notre-Dame după incendiul devastator care a distrus parţial catedrala, relatează BBC Online.

UPDATE

Emmanuel Macron a promis că Notre-Dame va fi reconstruită în cinci ani.

+++

Focul, stins abia după 15 ore, a distrus acoperişul catedralei şi a provocat prăbuşirea turlei.

Pompierii, care au lucrat toată noaptea de luni spre marţi, au reuşit să salveze structura principală de piatră, inclusiv cele două turnuri.

Originea incendiului nu a fost stabilită. Procurorul din Paris Remy Heitz a declarat că "favorizează teoria unui accident", dar a decis ca 50 de persoane din subordinea sa să se ocupe de investigaţie, care va fi "lungă şi complexă".

Alţi oficiali au sugerat că incidentul ar putea avea legătură cu lucrările de renovare. 


Autorităţile nu au stat prea mult pe gânduri şi şi-au îndreptat atenţia spre reconstruirea catedralei-simbol a Parisului.

Preşedintele Emmanuel Macron a promis reconstruirea clădirii istorice chiar înainte de stingerea completă a incendiului, iar cele mai bogate trei familii din Franța au anunţat marţi că vor oferi peste 700 de milioane de euro.

Oferte de ajutor au sosit din toată lumea, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, făcând apel la implicarea statelor membre. "Ştiu, Franţa ar putea să o refacă şi singură, dar aici e în joc ceva mai mult decât ajutorul material. Noi suntem legaţi prin ceva mai important şi mai profund decât Tratatele", a declarat Donald Tusk în plenul de la Strasbourg.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, le-a propus eurodeputaţilor să-şi doneze banii de diurnă pentru ziua de marţi pentru reconstrucţia catedralei din capitala Franţei. Dacă cei 751 de europarlamentari de la Strasbourg îşi vor dona diurnele de marţi s-ar colecta 225.300 euro, a calculat agenţia EFE, notând că se aşteaptă ca donaţiile unor membri ai Parlamentului European să fie mai mari. 


În incendiu a ars complet şi șarpanta, scheletul din bârne al acoperişului catedralei. Aceasta era numită "la forêt" (pădurea), deoarece era făcută din lemn de stejar. Unele bârne datau din secolul al XII-lea. Stejarii folosiţi atunci aveau deja 300 de ani.

Fundaţia Fransylva a făcut apel la cei 3,5 milioane de proprietari de păduri din Franţa să doneze fiecare câteun stejar în vederea reconstruirii şarpantei, relatează Le Parisien. Jean-Etienne Rime, preşedintele fundaţiei, a precizat că e nevoie de stejari între 150 şi 200 de ani cu un diametru de 2-2,5 metri.