Lidera opoziției din Belarus a susținut vineri prima ei conferință de presă, după ce a fugit din țara sa in Lituania, pe 11 august.

Poporul belarus "nu va accepta niciodată" conducerea lui Aleksandr Lukașenko, a declarat Sveatlana Tihanovskaia. "Președintele trebuie să înțeleagă că e nevoie de schimbări. Sper că bunul simț va predomina și oamenii vor fi auziți și vor fi noi alegeriI”, a declarat ea, potrivit Deutsche Welle. Tihanoskaia intenționează să revină în țara sa, atunci când se va putea ”simți în siguranță” în Belarus.

Înaintea conferinței, lidera opoziției a făcut apel la muncitori să-și înmulțească grevele la fabricile de pe teritoriul țării pentru a forța organizarea de noi alegeri prezidențiale. ”Nu vă lăsați păcăliți de încercările de intimidare”, i-a îndemnat ea într-un mesaj video postat pe YouTube.

Tihanovskaia a explicat că grevele reprezintă o metodă legală de luptă, muncitorii cerând ”stoparea violențelor, eliberarea deținuților politici și organizarea de alegeri corecte, libere și transparente”. 

Uniunea Europeană a cerut autorităților de la Minsk să renunțe la urmărirea penală împotriva Consiliului de coordonare al opoziției, decizia anunțată ieri de Parchetul general.

"Așteptăm ca autoritățile belaruse să renunțe la urmărirea penală și, în schimb, să se angajeze într-un dialog pentru a face ca lucrurile să se îndrepte spre o soluție pașnică la actuala criză", a precizat într-un comunicat Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a UE pentru politică externă și probleme de securitate.

Președintele Aleksandr Lukașenko a acuzat vineri, pentru prima dată, Statele Unite că dirijează protestele antiguvernamentale din Belarus. Totodată, el a susținut că și Uniunea Europeană ar fi intrat în acest joc al SUA.

În timpul unei întâlniri cu muncitorii de la combinatul agricol Dzerjinski, Lukașenko a susținut că la Varșovia a fost creat un ''centru special'', iar tancurile avansează și avioanele zboară în apropierea frontierelor Belarusului. Puterile occidentale ar dori crearea unui ''coridor sanitar” de la Marea Baltică la Marea Neagră, Belarus fiind ultima redută, a spus președintele.

Lukașenko a respins apelul privind organizarea unor noi alegeri prezidențiale, susținând că nu pot fi falsificate 80% din voturi''. De asemenea, el a respins posibilitatea unui dialog cu opoziția, afirmând că dorește să dialogheze doar cu muncitorii.