Guvernul ungar nu va contribui la nicio decizie de integrare în cadrul NATO cu privire la Ucraina până când nu vor fi restituite toate drepturile maghiarilor din Transcarpatia de care au beneficiat până în 2015, a precizat Peter Szijjarto.

Potrivit unui comunicat al Ministerul de externe din Ungaria citat de MTI, șeful diplomației ungare a subliniat la o conferință de presă susținută după reuniunea Comisiei NATO-Ucraina că după șase ani prima dată a avut loc o consultare în acest format, deoarece s-a exercitat o presiune atât de mare asupra secretarului general al alianței, încât a fost nevoit să convoace ședința, în ciuda poziției ungare neschimbate.

"Credem că acest lucru a încălcat grav abordarea generală și regulile NATO privind luarea deciziilor unitare și unanime, dar bineînțeles am luat act de această decizie", a afirmat Péter Szijjártó.

La reuniune au vorbit despre respectarea drepturilor minorităților naționale și secretarul general și miniștrii de externe din Grecia, Croația, Canada și Turcia. Ministrul ungar de externe a amintit că drepturile maghiarilor din Transcarpatia sunt știrbite sistematic în Ucraina din 2015, iar cel mai recent exemplu în acest sens este faptul că în acest an, din luna septembrie funcționarea școlilor minoritare va deveni imposibilă, în pofida faptului că în Ungaria, în 1.300 de instituții de învățământ învață azi elevi ucraineni refugiați. Astfel, funcționarea a 99 de școli primare și gimnaziale maghiare trebuie să înceteze în această formă, ba mai mult, de la universități a fost luat chiar și dreptul de a alege limba de predare, ceea ce afectează două universități cu predare în limbă maghiară.

"Am spus clar că până când comunitatea națională maghiară din Ucraina, maghiarii din Transcarpatia, nu vor primi înapoi drepturile pe care le aveau înainte de 2015, nu vom susține nicio decizie de integrare în ceea ce privește Ucraina. Îi vom susține, așa cum i-am susținut întotdeauna, pe maghiarii din Transcarpatia, vom susține drepturile lor", a subliniat Péter Szijjártó, care a adăugat: Unii participanți ai ședinței au făcut declarații destul de agresive despre victoria militară și transporturile de arme, în timp ce s-a vorbit puțin despre pace.

"Așadar, poziția Ungariei este unică și aici, în cadrul NATO datorită faptului că noi vorbim cu vocea păcii, și nu întărim retorica războiului", a afirmat ministrul ungar de externe, subliniind că luptele au și victime maghiare, deoarece din rândul comunității naționale maghiare din Transcarpatia au fost înrolați foarte mulți maghiari, de multe ori cu mijloace destul de brutale.

"Și nu vom înceta să pledăm pentru pace, chiar dacă se exercită presiuni asupra noastră, chiar dacă ne atacă din cauza poziției noastre. Este foarte simplu: pacea este un lucru bun, războiul este un lucru rău", a precizat oficialul ungar, care a subliniat: Ca țară vecină, Ungaria a lăsat să intre pe teritoriul său, necondiționat, peste un milion de refugiați din Ucraina, copiii și elevii ucraineni refugiați învață în peste 1.300 de grădinițe și școli ungare.

"Efectele războiului sunt grave și imediate în Ungaria, însă sprijinim Ucraina peste puterile noastre prin ajutoare umanitare, ba mai mult, participăm deja la reconstruirea țării prin susținerea funcționării, respectiv prin reabilitarea școlilor și spitalelor", a arătat șeful diplomației ungare, care a adăugat: Guvernul ungar consideră, de asemenea, că planul de pace al Chinei este o propunere care merită discutată. În opinia sa, "riscul unui al treilea război mondial este mai mare ca niciodată, de aceea este important să confirmăm validitatea acelor decizii ale NATO conform cărora alianța militară nu este parte a războiului și va face totul pentru a evita un conflict direct NATO-Rusia". 

Sursa: RADOR