Departamentul de Stat american a aprobat, în pofida opoziţiei Chinei, o vânzare de armament către Taiwan în valoare totală de 2,2 miliarde de dolari. Vânzarea trebuie să treacă şi prin Congresul SUA.

Taiwan a mulţumit marţi Statelor Unite pentru această vânzare, care include 108 tancuri de luptă M1A2 Abrams şi 250 de lansatoare de rachetă sol-aer cu rază scurtă de acţiune Stinger. Notificarea a fost adresată Congresului american, care are la dispoziţie 30 de zile pentru a ridica obiecţii, dar nu se aşteaptă o opoziţie din partea sa. 

Beijingul a replicat la tranzacţie, susţinând că reprezintă o "interferenţă brutală în afacerile interne ale Chinei". Autorităţile chineze au cerut Washingtonului să anuleze imediat tranzacţia şi să renunţe la relaţiile militare cu Taiwanul pentru a evita deteriorarea relaţiilor sino-americane.  

China consideră Taiwanul ca o parte a teritoriului său, dar insula e condusă de un regim rival care s-a refugiat după ce comuniştii s-au instalat la putere în China continentă, în 1949.

Washingtonul a rupt relaţiile diplomatice cu Taiwanul în 1979, dar a rămas aliatul cel mai puternic al teritoriului insular şi principalul furnizor de arme.