Departamentul de Stat american a aprobat, în pofida opoziției Chinei, o vânzare de armament către Taiwan în valoare totală de 2,2 miliarde de dolari. Vânzarea trebuie să treacă și prin Congresul SUA.

Taiwan a mulțumit marți Statelor Unite pentru această vânzare, care include 108 tancuri de luptă M1A2 Abrams și 250 de lansatoare de rachetă sol-aer cu rază scurtă de acțiune Stinger. Notificarea a fost adresată Congresului american, care are la dispoziție 30 de zile pentru a ridica obiecții, dar nu se așteaptă o opoziție din partea sa. 

Beijingul a replicat la tranzacție, susținând că reprezintă o "interferență brutală în afacerile interne ale Chinei". Autoritățile chineze au cerut Washingtonului să anuleze imediat tranzacția și să renunțe la relațiile militare cu Taiwanul pentru a evita deteriorarea relațiilor sino-americane.  

China consideră Taiwanul ca o parte a teritoriului său, dar insula e condusă de un regim rival care s-a refugiat după ce comuniștii s-au instalat la putere în China continentă, în 1949.

Washingtonul a rupt relațiile diplomatice cu Taiwanul în 1979, dar a rămas aliatul cel mai puternic al teritoriului insular și principalul furnizor de arme.