Ministrul taiwanez al afacerilor externe estimează că Beijingul folosește manevrele militare din proximitatea insulei pentru a "pregăti" o ivadare a ei și a "schimba statu quo-ul" în regiunea Asia-Pacific.

"China a folosit exercițiile și foaia de pracurs militară pentru a pregăti invadarea Taiwanului, a declarat Joseph Wu într-o conferință de presă la Taipei. "Adevărata intenție a Chinei este de a schimba statu quo-ul în strâmtoarea Taiwan și în toată regiunea, scrie La Libre Belgique.

"Ea face exerciții militare și tiruri de rachete pe scară mare, ca și atacuri cibernetice, o campanie de dezinformare și o coerciție economică pentru a slăbi moralul populației din Taiwan", a adăugat el.

China a lansat săptămâna trecută cele mai importante manevre militare ale sale în jurul Taiwanului, ca răspuns la vizita președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, cea mai înaltă oficialitate americană care a mers pe insula autonomă de decenii.

China consideră că Taiwanul, care are circa 23 de milioane de locuitori, este una din provinciile sale pe care nu a reușit încă s-o unească cu restul teritoriului său de la sfârșitul războiului civil chinez (1949).

Armata Taiwanului a făcut marți un exercițiu de artilerie cu gloanțe adevărate simulând apărarea insulei contra unei invazii chineze. El s-a încheiat pe la ora 01:30 GMT (03:30 HB), a arătat Lou Woei-jye, purtător de cuvânt al celui de-al 8-lea corp de armată din Taiwan. Un al doilea exercițiu este programat joi.

Lou a asigurat că exercițiile taiwaneze erau deja programate și că nu este vorba de un răspuns la exercițiile chineze în desfășurare. Insula organizează cu regularitate exerciții militare simulând o invazie chineză.

Tensiunea în jurul Taiwanului devine noua normalitate

Este încă prea devreme pentru a ști cum vor fi poziționate piesele de pe eșicher după escaladarea recentă în jurul Taiwanului, declanșată de vizita pe insulă a președintei Camerei Reprezentanților din Statele Unite, Nancy Pelosi. Dar pare clar că nu vor reveni la ordinea anterioară, comentează O Globo din Brazilia. Deși oficial SUA afirmă că nimic nu s-a schimbat, simbolismul vizitei și vizibilitatea sa ridicată au creat un nou moment în disputa dintre cele mai mari puteri mondiale.

Într-un scenariu care se maturiza deja în ultimele luni, tensiunile din jurul insulei ar trebui să devină noua normalitate. Niciuna dintre principalele piese ale jocului nu se potrivește pentru o detensionare pe termen mediu.Nu înseamnă că un război este iminent sau chiar inevitabil, deoarece teoretic acesta nu interesează pe nimeni. Dar pericolul a crescut.

În SUA, vizita lui Pelosi stabilește un nou nivel de confruntare ideologică cu China, iar orice politician mai moderat va risca să piardă voturi fiind văzut ca fiind complezent față de "amenințarea chineză". Președintele Joe Biden a dat chiar impresia că nu va fi în ton cu consensul anti-China, dând dovadă de prudență în privința vizitei. Dar există un amănunt: când și-a exprimat rezervele cu privire la decizia lui Pelosi, Biden nu a condamnat vizita în sine, ci doar a spus că nu este cel mai bun moment.

De ambele părți există un anumit cinism al convenienței. Washingtonul cunoaște foarte bine hipersensibilitatea chineză față de Taiwan și știa că vizita va ridica nivelul tensiunilor - adică, lucrurile nu vor rămâne la fel. Și Beijingul a preferat să ignore separarea puterilor în SUA, sugerând că în spatele vizitei lui Pelosi se află administrația americană. Dar adevărul este că ceva s-a schimbat pentru China, de nevoie și ca urmare a opțiunii.

Pe de o parte, nu putea fi scăzut tonul și să se arate fragilitate, după decenii în care reunificarea cu Taiwanul a rămas steagul naționalismului chinez.

A fost, de asemenea, ocazia de a transmite un mesaj dur nu doar SUA și altor țări interesate să pună sub semnul întrebării statutul Taiwanului, ci mai ales taiwanezilor care visează la o declarație de independență. Mai mult, percepția unei crize inițiate de o provocare americană a oferit Chinei șansa de a efectua o repetiție generală, cu exerciții militare în jurul Taiwanului la o scară ce cu greu ar fi fost posibilă până acum.

Vizita lui Pelosi "a fost un cadou" pentru guvernul chinez, a declarat pentru această rubrică analistul Gal Luft, director al Institutului de Analiză a Securității Globale, cu sediul la Washington.Luft estimează că aceste manevre vor deveni noua normalitate, ceea ce anunță o criză fără dată de încheiere. Există și alte opțiuni intermediare în afară de un plan de invazie. Pentru el, testele efectuate în ultimele zile indică faptul că una dintre alternativele luate în calcul de China este un fel de "blocadă transparentă", care ar servi drept forță de descurajare în strâmtoare. Chiar și nedeclarată, o blocadă de facto a Taiwanului mărește probabilitatea de confruntare dacă marina chineză începe să intercepteze nave și zboruri ale SUA pentru a împiedica intrarea de arme pe insulă, sau chiar accidental sau prin erori de calcu.

Suspendarea canalelor de dialog militar sporește pericolul.În ciuda diferențelor, este un scenariu care amintește de criza rachetelor din 1962, când președintele american John Kennedy a ordonat o blocare a Cubei pentru a împiedica trimiterea de rachete nucleare sovietice pe insulă, în cel mai tensionat moment al războiului rece. Americanii au evitat să vorbească despre o blocadă pentru a nu crea un "casus belli", situație care să justifice o declarație de război.În mod ironic, numele folosit la acea vreme pentru a izola Cuba este foarte familiar celor care trăiesc astăzi în China politicii COVID-zero: "carantină".

Sursa: RADOR