În contextul tensiunilor cu China, bugetul alocat cheltuielilor militare ar urma să ajungă anul viitor la 415,1 miliarde de dolari.

Taiwanul a anunțat joi că prevede o creștere a bugetului său militar, care va atinge un nivel fără precedent, într-un context de tensiune cu China, care a efectuat luna aceasta ample manevre militare  în largul coastelor insulei, scrie Le Figaro.

Taipeiul a propus un nou buget militar de 415,1 miliarde de dolari Taiwan (13,7 miliarde de euro) pentru anul viitor, adică o creștere cu 13% față de anul trecut. Această sumă record trebuie să fie aprobată de Parlament.

Un buget special va fi, de asemenea, alocat achiziționării de avioane de vânătoare, a precizat organismul însărcinat cu bugetele, într-un comunicat. "Pentru a proteja securitatea națională, bugetul global al apărării pe anul viitor va ajunge la 586,3 miliarde de dolari Tw, un nivel record", a declarat un purtător de cuvânt, citându-l pe prim-ministrul Su Tseng-chang.

Manevrele militare de mare amploare organizate în această lună de China - în urma vizitei președintei Camerei Reprezentanților Statelor Unite, Nancy Pelosi, la Taipei - au accentuat tensiunile din strâmtoarea Taiwan la cel mai înalt nivel al lor de ani de zile, întărind temerile ca Beijingul să nu folosească forța pentru a prelua controlul asupra insulei, pe care o consideră a sa. Zgomotele de cizme de la Beijing s-au intensificat sub guvernarea președintelui Xi Jinping și invadarea Ucrainei de către Rusia a dovedit că amenințările verbale ale unei puteri autoritare vecine pot deveni concrete.

Taipeiul rămâne mult în inferioritate numerică față de Beijing, cu cele 88.000 de forțe terestre contra unui milion pentru China, potrivit estimărilor Pentagonului. Teritoriul și-a modernizat flota învechită de avioane de vânătoare în ultimii ani, pe fondul temerilor tot mai mari de o acțiune militară a Chinei și a presiunii constante exercitate prin incursiuni chineze mai frecvente în zona de identificare a apărarii aeriene (Adiz).

Anul trecut, Taiwanul a înregistrat circa 950 de incursiuni de avioane de război chineze în zona sa de apărare aeriană, potrivit unei baze de date compilate de AFP, adică mai mult decât dublu față de cele 380 din 2020.

Totodată, Taiwanul a anunțat că va începe să amplasaze sisteme de apărare antidronă pe insulele din larg, după ce au apărut imagini video cu soldați taiwanezi care aruncau cu pietre în direcția unei drone chineze ce survola un punct de pază de pe coasta Taiwanului, notează BBC.

Ministerul apărării a precizat că sistemele vor fi amplasate, inițial, pe insulele mai mici. Taiwanul a reclamat numeroase incursiuni ale dronelor chineze. 

Sursa: RADOR