Preşedintele Parlamentului European a declarat joi seară că acceptă să conducă guvernul italian în cazul victoriei coaliţiei de dreapta-extrema dreaptă la legislativele de duminică.

"Îi mulţumesc lui Silvio Berlusconi pentru stima arătată. I-am exprimat în această seară disponibilitatea pentru a servi Italia. De acum, orice decizie suplimentară aparţine concetăţenilor noştri şi preşedintelui ţării", a scris Antonio Tajani pe Twitter.

Silvio Berlusconi a declarat că este "fericit" să anunţe "vestea bună": Antonio Tajani "şi-a arătat disponibilitatea pentru a conduce viitorul guvern de centru-dreapta", relatează AFP, preluată de Agerpres.

Bătrânul mogul de presă, lider al partidului Forza Italia (centru-dreapta) şi al coaliţiei cu Liga Nordului a lui Matteo Salvini (extremă-dreapta) şi cu Fratelli d'Italia (extremă-dreapta) - condus de Georgia Meloni -, nu poate ocupa o funcţie publică cu rang înalt înainte de 2019, din cauza unei condamnări în 2013 pentru fraudă fiscală.

El a lăsat să planeze mult timp îndoiala asupra candidatului său pentru postul de şef al guvernului, înainte de a afirma în această săptămână că l-a ales pe Antonio Tajani. Președintele PE nu e însă acceptat în unanimitate în cadrul coaliţiei, Matteo Salvini având ambiţia ca Liga să ajungă în faţa Forzei Italia la alegeri şi să ocupe el funcţia de premier, în timp ce Georgia Meloni a pledat constant pentru ca o femeie să obţină acest post.

Ultimele sondaje arată că 37% din intenţiile de vot merg către coaliţia de dreapta-extrema dreaptă, 28% pentru M5S (populişti) şi 27% pentru coaliţia de centru-stânga aflată la putere.