Președintele Parlamentului European a declarat joi seară că acceptă să conducă guvernul italian în cazul victoriei coaliției de dreapta-extrema dreaptă la legislativele de duminică.

"Îi mulțumesc lui Silvio Berlusconi pentru stima arătată. I-am exprimat în această seară disponibilitatea pentru a servi Italia. De acum, orice decizie suplimentară aparține concetățenilor noștri și președintelui țării", a scris Antonio Tajani pe Twitter.

Silvio Berlusconi a declarat că este "fericit" să anunțe "vestea bună": Antonio Tajani "și-a arătat disponibilitatea pentru a conduce viitorul guvern de centru-dreapta", relatează AFP, preluată de Agerpres.

Bătrânul mogul de presă, lider al partidului Forza Italia (centru-dreapta) și al coaliției cu Liga Nordului a lui Matteo Salvini (extremă-dreapta) și cu Fratelli d'Italia (extremă-dreapta) - condus de Georgia Meloni -, nu poate ocupa o funcție publică cu rang înalt înainte de 2019, din cauza unei condamnări în 2013 pentru fraudă fiscală.

El a lăsat să planeze mult timp îndoiala asupra candidatului său pentru postul de șef al guvernului, înainte de a afirma în această săptămână că l-a ales pe Antonio Tajani. Președintele PE nu e însă acceptat în unanimitate în cadrul coaliției, Matteo Salvini având ambiția ca Liga să ajungă în fața Forzei Italia la alegeri și să ocupe el funcția de premier, în timp ce Georgia Meloni a pledat constant pentru ca o femeie să obțină acest post.

Ultimele sondaje arată că 37% din intențiile de vot merg către coaliția de dreapta-extrema dreaptă, 28% pentru M5S (populiști) și 27% pentru coaliția de centru-stânga aflată la putere.