Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a calificat drept "pozitivă" întrevederea avută joi la Londra cu premierul britanic, Theresa May, și a subliniat interesul reciproc de fi respectate drepturile cetățenilor comunitari după Brexit.

Antonio Tajani le-a spus jurnaliștilor - după discuția avută cu Theresa May - că au căzut de acord la această întrevedere asupra necesității de a se rezolva problema drepturilor atât ale cetățenilor comunitari care trăiesc în Marea Britanie, cât și ale britanicilor care trăiesc în celelalte state ale UE, informează EFE, preluată de Agerpres.

"Acesta este mesajul cel mai important. Dorim să lucrăm împreună. Doamna May a subliniat această poziție. Este poziția noastră (...) Pentru noi este important să ne asigurăm că Brexitul nu va avea efecte negative asupra vieții lor și asupra drepturilor de care se bucură", a precizat președintele PE.

El a apreciat că discuția cu șefa executivului de la Londra este "un bun început", iar acum "trebuie să continuăm cu implementarea".

Liderul PE s-a declarat optimist în legătură cu faptul că premierul britanic va respecta toate drepturile de care se bucură în prezent cetățenii europeni care trăiesc sau muncesc în Marea Britanie, deoarece dorește același lucru pentru britanicii din statele membre UE, notează The Guardian.

La rândul său, un purtător de cuvânt al guvernului britanic a transmis presei că Theresa May și Antonio Tajani au convenit asupra importanței de a menține o "relație strânsă" între Londra și Bruxelles după ieșirea Marii Britanii din UE și de a oferi "siguranță" cetățenilor comunitari cu privire statutul legal pe care-l vor avea odată cu Brexitul.

În ceea ce privește decizia lui May de a declanșa alegeri anticipate, Tajani a salutat măsura, subliniind că e puțin probabil ca scrutinul să întârzie negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"Un nou guvern înainte de începerea negocierilor este un lucru bun nu numai pentru Marea Britanie, ci și pentru noi, pentru că vom avea aceeași negociatori, același premier și vom ști care e situația reală din Regatul Unit", a explicat Antonio Tajani.

Săptămâna viitoare se vor duce la Londra președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și Michel Barnier, negociatorul pentru Brexit al Executivului de la Bruxelles.

Vizitele au loc înainte ca liderii europeni să se întâlnească, pe 29 aprilie, la Bruxelles, pentru a aproba liniile directoare ale negocierilor. 

EurActiv.com scrie că Michel Barnier va primi mandatul formal pentru începerea negocierilor pe 22 mai, deși acestea vor fi demarate în mod serios după alegerile din Marea Britanie, din 8 iunie.