Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a calificat drept "pozitivă" întrevederea avută joi la Londra cu premierul britanic, Theresa May, și a subliniat interesul reciproc de fi respectate drepturile cetățenilor comunitari după Brexit.

Antonio Tajani le-a spus jurnaliştilor - după discuția avută cu Theresa May - că au căzut de acord la această întrevedere asupra necesității de a se rezolva problema drepturilor atât ale cetățenilor comunitari care trăiesc în Marea Britanie, cât și ale britanicilor care trăiesc în celelalte state ale UE, informează EFE, preluată de Agerpres.

"Acesta este mesajul cel mai important. Dorim să lucrăm împreună. Doamna May a subliniat această poziție. Este poziția noastră (...) Pentru noi este important să ne asigurăm că Brexitul nu va avea efecte negative asupra vieţii lor şi asupra drepturilor de care se bucură", a precizat preşedintele PE.

El a apreciat că discuția cu șefa executivului de la Londra este "un bun început", iar acum "trebuie să continuăm cu implementarea".

Liderul PE s-a declarat optimist în legătură cu faptul că premierul britanic va respecta toate drepturile de care se bucură în prezent cetăţenii europeni care trăiesc sau muncesc în Marea Britanie, deoarece doreşte acelaşi lucru pentru britanicii din statele membre UE, notează The Guardian.

La rândul său, un purtător de cuvânt al guvernului britanic a transmis presei că Theresa May și Antonio Tajani au convenit asupra importanței de a menține o "relație strânsă" între Londra și Bruxelles după ieșirea Marii Britanii din UE și de a oferi "siguranță" cetățenilor comunitari cu privire statutul legal pe care-l vor avea odată cu Brexitul.

În ceea ce priveşte decizia lui May de a declanşa alegeri anticipate, Tajani a salutat măsura, subliniind că e puţin probabil ca scrutinul să întârzie negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"Un nou guvern înainte de începerea negocierilor este un lucru bun nu numai pentru Marea Britanie, ci şi pentru noi, pentru că vom avea aceeaşi negociatori, acelaşi premier şi vom şti care e situaţia reală din Regatul Unit", a explicat Antonio Tajani.

Săptămâna viitoare se vor duce la Londra preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi Michel Barnier, negociatorul pentru Brexit al Executivului de la Bruxelles.

Vizitele au loc înainte ca liderii europeni să se întâlnească, pe 29 aprilie, la Bruxelles, pentru a aproba liniile directoare ale negocierilor. 

EurActiv.com scrie că Michel Barnier va primi mandatul formal pentru începerea negocierilor pe 22 mai, deşi acestea vor fi demarate în mod serios după alegerile din Marea Britanie, din 8 iunie.