THE CAPITALSTajani are de explicat elogiul adus dictatorului fascist Benito Mussolini
O nouă rundă de știri din capitalele europene, aduse de redacțiile teritoriale EURACTIV.
ROMA
Controversa fascistă: Președintele Parlamentului European Antonio Tajani a iscat o nouă controversă prin elogiul neașteptat adus liderului fascist Benito Mussolini.
„Mussolini? Înainte de a declara război întregii lumi, urmându-l pe Hitler, înainte de a introduce legile rasiale, lăsând deoparte tragicul caz Matteotti, el a făcut unele lucruri pozitive pentru a construi infrastructură în țara noastră. Dintr-un punct de vedere al faptelor concrete realizate, nu se poate spune că nu a realizat nimic”, a spus Tajani la postul italian Radio24.
„Nu sunt fascist, nu am fost niciodată fascist și nu-i împărtășesc gândirea politică. Dar, dacă trebuie să fim onești, Mussolini a construit străzi, poduri, clădiri, facilități sportive, a asanat atâtea zone ale țării noastre. Când faci o judecată istorică, trebuie să fii obiectiv”, a mai spus Tajani.
Benito Mussolini a condus Italia între 1922 și 1943. Giacomo Matteotti a fost un politician socialist de opoziție asasinat de fasciști în 1924. Legile rasiale au fost introduse în Italia în 1938, iar țara a intrat în război alături de Germania nazistă în 1940.
Antonio Tajani este vicepreședinte al partidului lui Silvio Berlusconi, Forza Italia, membru al Partidului Popular European, iar declarațiile sale au stârnit imediat reacția adversarilor politici. Liderul grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Udo Bullmann, a calificat afirmațiile lui Tajani despre Mussolini drept „incredibile”.
„Cum poate un președinte al Parlamentului European să nu recunoască natura fascismului?”, a scris Bullmann pe Twitter. „După două ore de la elogiul lui Mussolini, Tajani s-a întâlnit cu (vicepremierul Matteo) Salvini și (Giorgia) Meloni, italienii de extremă dreapta. După (premierul ungar Viktor) Orban, acesta e viitorul profil al PPE?”, a adăugat Bullmann.
Reacția lui Tajani nu s-a lăsat așteptată: „Să le fie rușine celor care instrumentalizează cuvintele mele despre fascism. Am fost întotdeauna un antifascist convins, nu voi permite nimănui să insinueze contrariul. Dictatura fascistă, legile sale rasiale, morțile pe care le-a provocat sunt pagina cea mai întunecată a istoriei italiene și europene”, a scris Tajani pe aceeași rețea de socializare. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)
BRUXELLES
Capitală neatractivă? Circa 275 de companii din industria financiar-bancară din Marea Britanie au anunțat că își vor transfera pe continent, parțial sau total, operațiunile pentru a se pregăti de Brexit. Dar în timp ce Dublin este marele câștigător, cu 100 de relocări, urmat la mare distanță de alte centre financiare recunoscute, precum Luxembourg (60), Paris (41), Frankfurt (40) și Amsterdam (32), Bruxelles a fost ales de doar nouă corporații. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)
LONDRA
Coșmarul Brexit: Deputații britanici au votat împotriva părăsirii UE fără un acord de retragere, dar amendamentul nu est eobligatoriu și, dacă nu se ajunge la o înțelegere, Regatul Unit tot ar putea ieși din UE fără un acord. Azi, deputații votează posibilitatea unei amânări a datei de ieșire din Uniune. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)
BERLIN
Verzii cer un buget de 110 miliarde de euro pentru zona euro: Parlamentul german dezbate joi un document prin care Verzii cer stabilirea unei ținte pe termen mediu pentru bugetul zonei euro de 1% din PIB al Europei, ceea ce ar însemna 150 miliarde de euro. Dar documentul precizează clar că vor să utilizeze doar zona euro pentru calcule, ceea ce înseamnă că bugetul zonei euro ar fi de 110 miliarde de euro, scrie publicația Tagesspiegel, partener media al EURACTIV. (EURACTIV.de)
PARIS
Legislația privind avertizorii de integritate: După ce UE a ajuns la un acord, Franța și-a schimbat părerea și a anunțat că va susține directiva privind avertizorii de integritate, dar va trebui să-și schimbe propria lege în acest domeniu.Directiva UE permite avertizorilor să folosească orice canal doresc pentru a împrăștia informația, în timp ce legislația franceză e mult mai strictă.
Paris vs PPE: Eurodeputați, politicieni locali, ba chiar și guvernul francez și-au exprimat îngrijorarea privind critica CDU adusă utilizării orașului Strasbourg ca sediu al Parlamentului European. Dar PPE, cel mai mare partid din legislativul UE, pare interesat de idee. (EURACTIV.fr)
VARȘOVIA
Misiuni de pace: Guvernul polonez trimite 170 de soldați în Liban în cadrul misiunii de pace UNIFIL. Administrația precedentă a preferat să trimită militari în Irak și Afghanistan.
Efectele Brexit: Potrivit Institutului Economic Polonez, un organism afiliat cancelariei premierului, un Brexit fără acord va duce la pierderea a 46.500 locuri de muncă în Polonia din sectoare care exportă în Marea Britanie, în special din agricultură și industria alimentară. (EURACTIV.pl)
ATENA
Alianța de stânga: Partidul de guvernământ al lui Alexis Tsipras, SYRIZA (membru al Stângii Europene) va participa la alegerile pentru Parlamentul European sub numele de SYRIZA - Alianța Progresistă, în încercarea de a-și lărgi electoratul prin includerea unor candidați care nu sunt membri ai partidului.
Turismul în creștere: Sectorul turismului din Grecia a crescut cu 6,9% anul trecut, aducând o contribuție de 20% din PIB și asigurând 20% din locurile de muncă din țară, potrivit unui studiu al World Travel and Tourism Council (WTTC). (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)
PRAGA
Babiš susține un nou referendum pentru Brexit: Premierul ceh Andrej Babiš crede că ar trebui să fie organizat un al doilea referendum pentru Brexit și a sugerat acest lucru într-o conversație telefonică cu Theresa May. „I-am spus că opțiunea cea mai bună ar fi ca Marea Britanie să rămână în UE. De aceea, sunt convins că ar merita să fie organizat un al doilea referendum”, a scris Babiš pe Twitter. Dar a admis că premierul britanic a refuzat să-i urmeze sfatul.
Taxa digitală: Miniștrii de finanțe din UE nu s-au pus de acord asupra unui impozit pentru companiile online la nivel comunitar, dar Cehia vrea să introducă propria legislație. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)
BUCUREȘTI
Parlamentul respige reexaminarea bugetului: Parlamentul a respins cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a bugetului de stat și i-a retrimis legea nemodificată. Iohannis este acum obligat să o promulge.
Rusia poate profita de corupție: Dacă România nu reușește să lupte adecvat împotriva corupției, va oferi actorilor care doresc să o prejudicieze, precum Rusia, o ocazie să profite de acest lucru și să genereze dezbinare în societatea românească, a declarat ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, pentru Europa Liberă. În interviu, ambasadorul a vorbit și de atacurile cibernetice ale Rusiei împotriva NATO și aliaților, dar și-a exprimat și sprijinul pentru candidatura Laurei Codruța Kövesi pentru poziția de procuror-șef european. (EURACTIV.ro)
ZAGREB
Amânarea Brexit: Și Croația este deschisă la ideea prelungirii termenului limită pentru ieșirea Marii Britanii din UE, a spus premierul Andrej Plenković. El vede două variante: o extindere scurtă pentru o ieșire pnă la 1 iulie sau un termen mai lung, dar care ar crea probleme legate de alegerile europene, astfel că premierul ar prefera varianta mai scurtă.
BELGRAD
Spania nu a schimbat politica privind Kosovo: Ministrul spaniol al afacerilor externe Josep Borrell a spus că Madridul nu și-a schimbat părerea în privința Kosovo., dar a menționat că o soluție poate fi găsită doar prin dialog. Spania este una dintre cele cinci țări membre UE care nu au recunoscut independența Kosovo. La rândul său, ministrul sârb de externe Ivica Dačić, a spus că Serbia susține integritatea teritorială a Spaniei și se opune tentativelor de internaționalizare a chestiunii catalane. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)
de DiDiRo 14 Mar 2019 16:10
de Cătălin 15 Mar 2019 09:14
Dincolo de schimbarea de naționalitate care poate fi ușor amuzantă, informația prezentată ca o posibilitate ține de domeniul evidenței - probabil că există suficiente dovezi pentru a se vorbi la trecut și prezent, dar rigorile diplomatice impun o oarecare atenuare, iar politic poate că nu este momentul pentru dovezi.