Talibanii cuceresc încă o capitală provincială, a șaptea în mai puțin de o săptămână. Trimisul special american îi avertizează că vor fi izolați pe plan internațional, dacă preiau puterea în Afganistan prin forță.

Emisarul SUA pentru Afganistan i-a avertizat marți pe talibani că orice guvern care ajunge la putere prin forță nu va fi recunoscut la nivel internațional. Avertismentul a venit după ce talibanii au cucerit încă o capitală provincială, la puțin timp după începerea retragerii trupelor internaționale.

Zalmay Khalilzad, emisarul SUA pentru Afganistan, s-a aflat la Doha, Qatar, unde talibanii au un birou politic. El le-a spus talibanilor că nu are rost să încerce să câștige pe câmpul de luptă, deoarece o preluare militară a capitalei Kabul ar garanta că vor fi tratați drept ”paria” la nivel internațional, relatează Associated Press.

El și alți oficiali occidentali speră să-i convingă pe liderii talibanilor să revină la masa negocierilor, în timp de trupele americane și cele ale NATO continuă retragerea din țară.

Talibanii au cucerit marți capitala provinciei Farah din vestul țării, a șaptea în mai puțin de o săptămână.

Afganistan are 34 de provincii.

În prezent, insurgenții se luptă cu forțele guvernamentale sprijinite de Occident pentru a preluat controlul și asupra Lașkar Gah din Helmand și Kandahar, capitala provinciei cu același nume.

Potrivit AFP, trupele talibane se apropie de orașul Mazar-e-Sharif, capitala provinciei Balkh, din nordul țării.

După 20 de ani de misiune militară occidentală și miliarde de dolari cheltuiți pentru antrenarea și sprijinirea forțelor afgane, mulți nu pot explica cum s-au prăbușit trupele guvernamentale, uneori sute de militari fugind pentru a nu lupta cu talibanii.

Misiunea militară a SUA urmează să se încheie la 31 august.

"Este țara lor pe care trebuie să o apere acum", a declarat luni John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului, referindu-se la forțele de securitate afgane. 

Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a respins luni solicitările de a retrimite militari în Afganistan, după ce insurgenții talibani au preluat controlul asupra afgan Kunduz, capitala regiunii omonime.

În acest oraș, timp de zece ani au fost desfășurate trupe germane. Germania a avut al doilea contingent militar în Afganistan, după cel al SUA. 

Annegret Kramp-Karrenbauer l-a acuzat pe fostul președinte american Donald Trump de subminarea operațiunii din Afganistan, apreciind că ''acordul nefericit”, din 2020, dintre Trump și talibani a fost ”începutul sfârșitului''.

Retragerea forțelor internaționale a fost decisă de fostul președinte american Donald Trump. Joe Biden a amânat termenul cu câteva luni.