Mai multe tancuri turcești au pătruns miercuri pe teritoriul Siriei și trag spre pozițiile grupării jihadiste Statul Islamic din localitatea siriană Jarablus.

UPDATE

Și kurzii sirieni au condamnat incursiunea militară a Turciei, pe care au numit-o o "declarație de război". 

"Intervenția Turciei la Jarablus este o încălcare a suveranității Siriei și o declarație de război lansată administrației autonome și sistemului federal kurd", a declarat Aldar Khalil, un membru al Partidului kurd Uniunea Democratică (PYD).

Aripa armată a PYD, Unitățile de apărare a poporului (YPG), a fost principalul aliat al SUA în lupta împotriva ISIS.

Membră a coaliției conduse de SUA, Turcia se opune sprijinului Washingtonului pentru rebelii kurzi sirieni. Ankara se teme că un avans al kurzilor sirieni în lupta împotriva jihadiștilor le va da un imbold kurzilor de pe teritoriul său, comentează Reuters.

+++

Ministerul de Externe de la Damasc a condamnat incursiunea militară a Turciei, considerând-o ”o încălcare flagrantă” a suveranității Siriei. 

Potrivit MAE sirian, orice operațiune antiteroristă în interiorul Siriei trebuie purtată în coordonare cu Damascul.

Comunicatul mai susține că Ankara a lansat această incursiune pentru a înlocui Statul Islamic cu ”alte grupări teroriste”, termen desemnându-i pe rebeli, conform Reuters.

+++

Potrivit AFP, care furnizează informații primite de la un fotoreporter, în jur de zece tancuri turce ar fi trecut granița în Siria. Un reporter al Reuters susține că a văzut șase tancuri turce care au trecut granița siriană și precizează că a fost martorul unor bombardamente intense, relatează Agerpres.

Anterior, surse militare au precizat că două avioane de luptă turcești F-16 se află în aer în regiunea de frontieră, urmând să lanseze lovituri asupra pozițiilor ISIS din Siria.

Armata turcă, susținută de forțe ale coaliției internaționale antijihadiste, a lansat în zorii zilei operațiunea "Scutul Eufratului", cu participarea avioanelor de luptă și a forțelor speciale, pentru a alunga Statul Islamic de la Jarablus. De asemenea, rebeli sirieni susținuți de Turcia au pătruns și ei în Siria din această țară, a declarat un lider al rebelilor pentru Reuters.

Ministrul turc de Interne, Efkan Ala, a declarat că operațiunea lansată miercuri de forțele armate turce, susținute de coaliția internațională antijihadistă, pentru a ”curăța” localitatea Jarablus, aflată în mâinile ISIS, se va încheia rapid.

Efkan Ala a declarat pentru Anadolu că autoritățile turce au evacuat locuitori din orașul de graniță turc Karkamis și din șase sate, ca măsură de precauție, după ce operațiunea militară ce implică avioane, artilerie și forțe speciale a început miercuri dimineața.

Marți seara, Ankara a anunțat că este pregătită să sprijine o operațiune pentru alungarea organizației teroriste din Jarablus, după ce tiruri de mortiere și rachete au vizat teritoriul său. 

Lansarea operațiunii de la Jarablus intervine în contextul în care vicepreședintele SUA, Joe Biden, este așteptat la Ankara, unde urmează să aibă discuții cu premierul Binali Yildirim și președintele Recep Tayyip Erdogan