Tancurile Ucrainei nu vor realiza mare lucru în absența avioanelor militare moderne

Pe termen lung avioanele vor fi vitale pentru a produce acel gen de avânt neobosit care va izgoni forțele Rusiei de pe teritoriul Ucrainei.
Săptămâna aceasta am fost pe Câmpia Salisbury, ascultând zgomotul satisfăcător al tancurilor Challenger 2 făcând manevre în spatele meu. Știind că echipe de tanchiști ucraineni învață acum să le folosească, sper că acesta e începutul sfârșitului pentru invazia ilegală a lui Putin, scrie colonelul Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant de regiment de tancuri, pentru The Telegraph.
Totuși, încă de la prima mare bătălie de tancuri - la Cambrai pe 20 noiembrie 1917, în Primul Război Mondial - știm că tancurile, de unele singure, nu pot acționa decisiv. Numai în combinație cu infanteria, artileria și forța aeriană pot fi ele cu adevărat devastatoare. Așadar, vestea că președintele Biden nu permite încă trimiterea de avioane F-16 în Ucraina trebuie să fi fost o mare dezamăgire pentru comandamentul ucrainean.
Deși piloților ucraineni le-ar lua câteva luni pentru a fi instruiți să zboare cu aceste aparate avansate, am văzut din primele luni ale războiului cât de devastator poate fi pentru tancuri să nu fie utilizate în cadrul unei strategii care combină mai multe arme: tancurile rusești au fost lichidate cu ușurință, unul câte unul, când altfel ar fi fost capabile să se năpustească în Kiev fără probleme. Pe termen lung, Ucraina va avea nevoie de mai multe arme decât îi oferim noi acum.
Până acum i-au fost promise cam 130 de tancuri occidentale: echivalentul unei brigăzi, care va avea nevoie să fie susținută de vreo 500 de vehicule blindate de luptă pentru transportul infanteriei ce va stabiliza teritoriul recucerit. Ceea ce nu s-a întâmplat la Cambrai, unde marele avansuri ale armatei noastre au fost urmate de pierderi de teritoriu când germanii ne-au atacat tancurile lipsite de sprijin.
În lipsa avioanelor militare, această brigadă de tancuri va fi probabil suficientă - împreună cu sisteme antiaeriene cu rază scurtă și lungă - pentru a bloca contraofensiva rusă așteptată în martie. Regatul Unit a dăruit deja foarte capabilul sistem antiaerian Stormer, care va proteja tancurile de atacurile avioanelor și elicopterelor rusești. Chiar și lipsită de superioritatea aeriană, în contraatacul Arras din mai 1940 o brigadă de tancuri s-a izbit de flancul diviziilor de tancuri Panzer ale lui Rommel. Acea acțiune a întârziat cu 48 de ore avansul germanilor, permițându-i Forței Expediționare britanice să scape din încercuirea de la Dunkirk - o acțiune cu rezultat strategic decisiv.
Totuși, pentru a efectua operațiuni ofensive la o scară ce-i va împinge în cele din urmă pe ruși afară din Ucraina, va fi esențial să existe o forță de arme combinate cuprinzând o întreagă divizie de blindate - cu tot cu avioane. Și încă ne aflăm cam departe de acel punct. Pentru aceasta ar fi necesare cam 300 de tancuri occidentale susținute de alte sute de tancuri ucrainene T72 și de avioane de luptă avansate.
Superioritatea aeriană contează cu adevărat pentru forțe de o asemenea amploare. Deși forțele aeriene rusești au absentat cea mai mare parte a războiului, trebuie presupus că ele vor încerca să intervină pentru a evita înfrângerea din cauza unui astfel de atac. În Războiul de Șase Zile din 1967 tancurile sovietice au fost decimate de cele occidentale, mai bine protejate și cu putere de foc mai bună.
Pornind de la propria mea experiență în Primul Război din Golf, pot spune că tancurile britanice și americane au distrus sute de tancuri irakiene T72 și T55 și au copleșit o forță enormă fortificată, mulțumită sprijinului infanteriei, al aeronavelor pentru atac la sol și al implicării deloc neglijabile a artileriei. Această forță de arme combinate bazată pe tancuri a alungat armata irakiană din Kuweit, tot așa cum vor să procedeze și ucrainenii cu rușii de pe pământul lor.
Tancurile se dovedesc a fi decisive pe câmpul de luptă de mai bine de 100 de ani, dar numai atunci când sunt susținute de infanterie, artilerie și forța aeriană. Pe termen scurt, o brigadă de tancuri nu va avea nevoie de avioane pentru a fi eficientă în defensivă. Însă, în ofensivă, avioanele vor fi vitale pentru a produce acel gen de avânt neobosit care va izgoni forțele Rusiei de pe teritoriul Ucrainei.
Sursa: RADOR
Background
Ucraina va primi "între 120 și 140" de tancuri grele occidentale
Mai multe țări occidentale și-au anunțat intenția de a furniza rapid aceste vehicule de luptă pentru a ajuta Kievul împotriva armatei ruse. Ucraina va primi "între 120 și 140" de tancuri grele occidentale, după cum a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, la câteva zile după ce occidentalii au dat undă verde unor astfel de livrări, după o lungă amânare, relatează Le Point.
"În 'primul val de contribuții', forțele armate ucrainene vor primi între 120 și 140 de tancuri moderne de modele occidentale", a spus ministrul într-un videoclip pe Facebook, amintind că este vorba despre Leopard 2 de fabricație germană, Challenger 2 britanic și americanul Abrams. Este pentru prima dată când Kievul a dezvăluit numărul total al acestor tancuri pe care i l-au promis aliații săi occidentali.
Marea Britanie va furniza tancuri Challenger la sfârșitul lunii martie, iar Germania intenționează să trimită primele sale Leopard 2 "la sfârșitul lunii martie-începutul lunii aprilie". Washingtonul, la rândul său, a anunțat trimiterea a 31 de Abrams. Însă procesul de livrare ar putea dura luni de zile, potrivit mai multor cancelarii, între nevoile de reparații și întreținere din amonte, pe lângă pregătirea soldaților ucraineni pe aceste modele pe care nu le-au mai folosit niciodată pe teren.
Pe lângă aceste probleme logistice, alte țări, precum Franța, ezită în această etapă înainte de a-și trimite stocul de tancuri grele în Ucraina, temându-se în special de o posibilă slăbire a capacităților lor militare. Ucraina a primit deja tancuri străine în ultimele luni, inclusiv peste 250 de versiuni modernizate ale sovieticului T-72 din Polonia, dar până acum Occidentul s-a ferit să-și trimită modelele moderne de teamă ca acest lucru să nu provoace o escaladare rusească.
Franța va furniza Ucrainei aflate în război cu Rusia încă 12 tunuri Caesar de 155 mm, pe lângă cele 18 piese deja livrate, a anunțat ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu. Aceste 12 arme cu rază medie de acțiune vor fi "finanțate în cadrul fondului de sprijin de 200 de milioane de euro" instituit de Franța, a precizat ministrul în cadrul unei conferințe de presă comună cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov. Acestea vor fi adăugate celor 18 tancuri Caesar livrate deja de Franța – dintre care unul nu mai este folosit – precum și celor 19 tancuri Caesar promise de Danemarca Kievului, la mijlocul lunii ianuarie.
Copenhaga comandase aceste piese de artilerie de la grupul francez Nexter între 2017 și 2019. Dar livrările au fost amânate și doar câteva exemplare au fost deja livrate. "Suntem acum pe o masă (de Caesar) care nu este de neglijat", a comentat Sébastien Lecornu. De asemenea, Franța a promis că va livra Ucrainei un radar Ground Master 200 (GM200) produs de francezul Thales.
Acest radar cu rază medie de acțiune poate detecta o aeronavă inamică la 250 km și o poate angaja la 100 km, indiferent dacă zboară la viteză mică și la altitudine joasă, precum dronele, sau la altitudine mare ca avioanele de luptă.
De asemenea, oferă protecție împotriva rachetelor și a focului de artilerie, alertând trupele terestre de focul inamic, asigură producătorul său, care a vândut peste 60 de exemplare în întreaga lume. Este transportabil cu un camion. Parisul s-a "angajat, de asemenea, în discuții cu aliații noștri pentru a ne permite să avem întotdeauna un stoc suficient" de rachete sol-aer franceze Crotale pentru Ucraina, a subliniat Sébastien Lecornu.
Polonia poate trimite Ucrainei tancuri suplimentare de producție sovietică T-72 și RT-91 Twardy, a anunțat miercuri, la Riga, președintele Poloniei, Andrzej Duda. Polonia, a arătat acesta, hotărâse înainte să trimită Ucrainei o companie de tancuri Leopard - până la 14 bucăți.
"Mai avem tancuri din rezervele post-sovietice, mai mult sau mai puțin modernizate. Există tancuri T-72 într-o versiune modernizată, precum și RT-91 Twardy. Este armament bun, care funcționează bine, așa că suntem gata să acordăm ajutor Ucrainei de asemenea și în acest fel", a spus Duda, în discursul său, transmis de Televiziunea poloneză.
Netanyahu spune că are în vedere un ajutor militar destinat Ucrainei
Un ajutor ar putea oferi și Israelul, țară care s-a ferit până acum să se implice prea mult. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că țara sa ia în considerare un ajutor militar pentru Ucraina, oferindu-se în același timp să medieze în conflictul dintre Kiev și Moscova.
"Ei bine, voi examina chestiunea", a spus Netanyahu într-un interviu pentru postul american de televiziune CNN, când a fost întrebat dacă Israelul prevede să ofere ajutor Ucrainei, cum ar fi sistemul său de securitate Domul de Fier.
Netanyahu s-a abținut până acum să se arate ferm de partea Ucrainei, preocupat să menajeze Rusia, care controlează spațiul aerian în Siria vecină cu Israel și, de obicei, închide ochii la operațiunile statului evreu împotriva Iranului, notează La Libre Belgique.
El a confirmat că Statele Unite au transferat Ucrainei muniție de artilerie care fusese stocată anterior în Israel și a sugerat că statul evreu acționează și el să împiedice producerea în Iran de arme pentru Rusia.
"Statele Unite tocmai au luat o mare parte din muniția Israelului pentru a o trimite în Ucraina. Israelul acționează, sincer, în moduri pe care nu le voi detalia aici, împotriva producției de arme a Iranului care este folosită împotriva Ucrainei", a declarat premierul.
Oficialii ucraineni și occidentali acuză Iranul că a furnizat drone Rusiei pentru invadarea Ucrainei, lucru pe care Teheranul îl neagă.
Netanyahu a spus că i s-a cerut să joace un rol neoficial de mediator după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, dar nu i-a dat curs pentru că atunci era în opoziție.
Sursa: RADOR
Premierul Ucrainei a discutat cu vicepreședintele Bundestagului despre crearea unei "coaliții de tancuri”
Premierul ucrainean, Denis Șmihal, a discutat cu vicepreședintele Bundestagului german, Katrin Göring-Eckardt, despre importanța creării unei "coaliții de tancuri" care să ajute Ucraina în război, scrie Ukrinform.
Șmihal a menționat că Germania va rămâne unul dintre lideri în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei. În cadrul întâlnirii de miercuri, de la Kiev, cei doi oficiali au analizat implementarea planurilor convenite la ultima întâlnire de la Berlin și au constatat că majoritatea au fost deja realizate.
"Continuăm să ne mișcăm pentru a îndeplini obiectivele următoare. Prioritatea noastră este crearea unei „coaliții de tancuri” și contăm pe rolul Germaniei în această privință. Am mulțumit pentru armele deja furnizate, care ajută la protejarea oamenilor și la reducerea numărului de inamici aflați pe pământul nostru. Purtăm negocieri despre alte tipuri de arme”, a scris Șmihal pe Telegram.
Premierul a adăugat că, în timpul întâlnirii, s-a discutat și despre reconstrucția rapidă a Ucrainei, refacerea sistemului energetic folosind tehnologiile "verzi" și de economisire a energiei, dar și despre programe de granturi pentru întreprinderile mici și mijlocii.
Sursa: RADOR
Comentarii