Deși e o țară care se laudă cu una dintre cele mai bune infrastructuri pentru biciclete din lume, un stat european se remarcă la nivel mondial și prin unele dintre cele mai bune drumuri pentru vehicule motorizate, transmite euronews.com.

Olanda s-a clasat pe primul loc în Europa în Raportul Competitivității Globale pe 2019 publicat de Forumul Economic Mondial, ultimul studiu consistent privind calitatea drumurilor realizat înainte de apariția pandemiei.

Aproximativ 12.987 de directori de firme din 139 de țări au fost chestionați cu privire la calitatea, acoperirea și starea drumurilor din țările lor.

Respondenții au trebuit să noteze infrastructura rutieră din țara lor pe o scară de la unu la șapte, unu însemnând drumuri extrem de proaste și printre cele mai proaste din lume, iar șapte extrem de bune și printre cele mai bune din lume.

În Europa sondajul a dezvăluit că statele vestice au - sau percep că au - cea mai bună infrastructură rutieră de pe continent. Europa de Est, în schimb, are în general o părere foarte precară despre calitatea propriilor drumuri.

Olanda (notată cu 6,4) s-a situat pe primul loc în Europa - și e depășită numai de Singapore (6,5) la nivel mondial -, urmată de Elveția (6,3 și pe locul trei în lume), Austria (6,0), Portugalia (6), Spania (5,7) și Croația (5,6).

La nivel mondial, locurile patru și cinci au fost adjudecate de Hong Kong (6,1) și Japonia (6,1). Ultimele cinci clasate în Europa sunt Malta (3,3) și locul 106 în lume din 141 de țări, Ucraina (3,0 și locul 114 în lume), România (3,0, respectiv 119), Bosnia și Herțegovina (2,8, respectiv 121), iar pe ultimul loc e Moldova (2,6, poziția 127 în lume).

Cele mai proaste drumuri din lume se află în Africa, Caraibe și Orientul Mijlociu: Ciad (1,9), urmat de Mauritania (2,0), Madagascar (2,0), Yemen (2,1), Haiti (2,1) și Republica Democrată Congo (2,1).

sursa: RADOR